Lepote istočne Srbije – Šta videti i posetiti na istoku

vrelo mlave

Sva lepota istočne Srbije ne može se opisati jednim tekstom. Istok Srbije kao da je sebično pokupio sve ono najbolje što priroda, istorija i čovek mogu da pruže. Prošarana šumama, voćnjacima i vinogradima ona u sebi skriva najlepše pećine.

Sva lepota istočne Srbije ne može se opisati u nekoliko pasusa. Ovaj kraj je zaista pokupio od prirode, ali i arhitekture kroz istoriju samo ono najbolje. Naselja u ovom kraju puna su voćnjaka, vinograda, a put od jednog do drugog sela često vodi kroz šume pune lekovitog bilja.

Takav je i put od sela Rajac do Rajačkih pimnica, kojim se stiže za petnaestak minuta vožnje kroz predivnu šumu u kojoj entuzijasti beru pečurke, zovin cvet i list matičnjaka.

Osim po vinogradima i vinu ovaj kraj je poznat i po drugim gastronomskim specijalitetima i tradicionalnim srpskim jelima poput kačamka belmuž, pasulja prebranca, gulaša od srnetine, čorbe od koprive. Kada se okrepite sa ovim neobičnim specijalitetima možete krenuti u obilazak svih prirodnih i drugih znamenitosti mistične istočne Srbije.

Od <a href="https://www.flickr.com/photos/78715350@N06/">Aleksandar Milutinović</a> preko <a href="https://www.flickr.com/photos/78715350@N06/37438316675/in/photostream/>Flickr</a>
Borsko Jezero; slika od Aleksandar Milutinović preko Flickr

1. Pećine istočne Srbije

Pećine istočne Srbije su veliki potencijal kažu mnogi. U Srbiji je toliko pećina da nisu sve ni istražene, ali one najlepše za sebe je uzela baš istočna Srbija.

Naravno, najpoznatijiha od svih je jedna od najstarijih pećina naše zemlje Resavska pećina smeštena u istoimenom predelu – Resavi koja je poznata i po vodopadu Lisine odnosno Veliki Buk smeštenom na obroncima planine Beljanice, božanstvenom Krupajskom vrelu kao i predivnom i moćnom manastiru Manasiji.

Resavska pećina ponosno nosi svojih 80 miliona godina, a zakitila se i prelepim pećinskim nakitom od oko 45 miliona godina.

Pored Resavske u ovom kraju mogu se obići i Lazareva pećina u kojoj se skriva 24 vrste slepih miševa i koja se nalazi u predivnom Lazarevom kanjonu, zatim Dubočka pećina, Prekonoška, Rajkova i druge. Jedna od najlepših je pećina Ceremošnja koja je među najbogatijim pećinama kada je reč o pećinskom nakitu i zbog toga je posebno atraktivna turistima.

2. Planine na istoku Srbije

Najpoznatije planine u ovom kraju naše zemlje su svakako mistični Rtanj i prebogata lepotica Stara planina sa selima u svom podnožju koji su još uvek čuvari starih zanata i jedinstvene tradicije.

Rtanj je naravno prekriven čistim lekovitim vazduhom, očuvanom prirodom i biljem od kog se pravi čuveni rtanjski čaj. Adut ove planine su i mistične priče koje kažu da se u podnožju skriva čarobnjak ili da se preko ove planine komunicira sa vanzemaljcima.

Planina Rtanj

Homoljski kralj istočne Srbije izrodio je mnoge klisure po kojima je danas poznat. Gornjačka, Ribarska, klisure Velike i Male Tisnice i mnoge druge učinile su ovaj kraj specifičnim i omiljenim među turistima.

Posebna turistička poslastica je Vrelo reke Mlave. U braničevskom kraju možete posetiti i Požarevac kao i Ljubičevo koji vas pozivaju na konjičke igre svakog septembra.

U blizini se nalazi i Veliko Gradište kao i Srebrno jezero, biser Dunava i omiljeno izletište mnogima.

srebrno jezero
Srebrno jezero

3. Đerdapska klisura

Kad se opisuju klisure mora se spomenuti da je Istočna Srbija za sebe uzela onu najlepšu. Reč je naravno o Đerdapskoj klisuri najdužoj i najvećoj klisuri u Evropi.

Ona je zaista nesvakidašnje kompozicija prirode sačinjena od četiri klisure koje su se smestile u dolini. Tu je i hidrocentrala Đerdap kao i poznato veštačko Đerdapsko jezero.

Osim ovih prirodnih, istočna Srbija u sebi ponosno čuva i neka istorijska bogatstva arhitekture. Lepenski vir smešten u Đerdapskoj klisuri kao jedan od najzančajnijih kulturno istorijskih spomenika.

Tu su ostaci i Trajanovog mosta kao i Trajanove table koji dodatno obogaćuju ovo turistički atraktivno područje.

4. Tvrđave i arheologija istočne Srbije

Na tlu istočne Srbije uzdigle su se i neke od najlepših tvrđava kod nas. Tvrđava Ram koja se nalazi na obali Dunava jedna je od najstarijih kod nas iako se ne zna tačno ko ni kad je tačno podigao, ali je dosta dobro očuvana. Tu su i Smederevska tvrđava kao i Golubac za koji važi da je jedan od najatraktivnijih lokacija u ovom delu.

Golubac tvrđavaGolubac tvrđava

Kao da sve to nije dovoljno, ovde su vidljivi ostaci još nekih davnih vremena pre svega arhitekture davno prošlih epoha koje dodatno krase ovaj kraj naše zemlje.

Ovde možete obići ostatke Viminaciuma, značajnog rimskog vojnog logora, koji se nalaze blizu Kostolca. Felix Romuliana, blizu Zaječara, jedan je od najreprezentativnijih i najsloženijih spomenika rimske dvorske arhitekture i pod zaštitom UNESCO-a.

Kada već spominjemo Zaječar, uz njega gradovi sa bogatom okolinom koja ih okružuje a svakako ih trebate posetiti jesu Negotin i Bor sa Borskim jezerom.

viminacijum
Viminacijum – Nekropola rimskog imperatora Hostilijana

5. Banje

Pored samih prirodnih bogatstava na istoku Srbije postoji uporedo i veliki lekoviti potencijal u vidu banja. Ovde su smeštene Gamzigradska Banja u dolini donjeg toka Crnog Timoka u blizini Zaječara.

Brestovačka Banja nedaleko od Bora i najpoznatija od njih – Sokobanja , koja se nalazi u podnožju planine Ozren i kotlini reke Moravice o kojoj se danas nadaleko zna i koja predstavlja pionira srpskog turizma.

Nadamo se da smo vam bar malo približili predeo i ponudu istočne Srbije i da će vas ovaj tekst navesti da napravite bar jednu turu i krenete u obilazak predivnog kraja naše lepe Srbije.

Ako vas bude interesovalo, kod nas na portalu možete pronaći još mnogo zanimljivih tekstova o destinacijama i prirodnim lepotama Srbije. Uživajte.