Golubac šta videti – 9 Znamenitosti za obići

Svako ko bar jednom poseti ovo mesto, zapita se kako je moguće da tako mali gradić može kriti tako veliki turistički potencijal. I pored toga, ime ovog naselja velikom broju ljudi je i dalje nepoznato. Jedno je sigurno – Golubac nikoga ne ostavlja ravnodušnim!

Predstavljamo Vam osam turističkih atrakcija Golupca, i preporučujemo da posetite ovaj gradić čim vam se ukaže prilika.

1. Tvrđava Golubački grad

Tvrđava Golubački grad, srednjovekovni spomenik kulture od izuzetnog značaja, neretko je glavna asocijacija na Golubac.

Nalazi se na Dunavu, na granici između Srbije i Rumunije. Ona je poznata po svom strategijskom položaju, koji je omogućio kontrolu prelaza preko Dunava u prošlosti. Tvrđava je sagrađena u 14. veku i menjala je vlasnika tokom vekova, od srpskih vladara do turskih osvajača i Austro-Ugarske monarhije.

Tvrđava je dizajnirana sa bastionima, kulama i zidinama, i ima jedinstvenu arhitekturu koja kombinuje elemente različitih stilova i uticaja. Ona je bila važna za kontrolu prelaza preko Dunava i zaštitu od napada.

Golubački grad sagrađen je u XIV veku i nalazi se 4km nizvodno od naselja Golubac, na samom ulazu u Nacionalni park Đerdap.

Tokom svoje burne istorije, zbog izuzetnog strateškog položaja, često je bio meta osvajača – bio je u posedu Ugarske, Srbije, Turske… Tokom poslednjih nekoliko godina tvrđava je privukla pažnju javnosti, s obzirom na rekonstrukciju koja se na njoj izvodi.

Sama tvrđava je još u fazi renoviranja i njena unutrašnjost je zatvorena za posetioce, ali je zato otvoren kompleks sa turističkim info-centrom, odakle možete uživati u pogledu na tvrđavu i napraviti odlične fotografije.

2. Dunav kao more

Da li ste znali da Dunav baš kod Golupca dostiže svoju najveću širinu, od skoro 7km? Zato i ne čudi činjenica da mnogi posetioci Golupca porede ovdašnji Dunav sa Bokokotorskim zalivom.

Pre nekoliko godina izgrađen je novi golubački kej, a potom i šetno-biciklistička staza, tako da je ugođaj potpun za one koji vole da se opuste uz šetnju pored reke.

3. Golubac iz brodića

Šetnja kejom nije jedini način da doživite svu lepotu Dunava. Ukoliko ste ljubitelj vožnje čamcem, “Golubac iz brodića” je kao stvoren za vas!

Iza projekta “Golubac iz brodića” stoji Jovan Kocmanović, istoričar, turistički vodič i autor dve knjige o Golupcu. Osim vožnje čamcem, Jovan vam nudi šetnje šumom i izlete do vidikovaca. Gosti takođe imaju mogućnost da sami kreiraju svoj izlet. Više informacija u vezi sa turama možete pronaći na sledećem linku .

4. Netaknuta priroda Đerdapa

Ulaz u najveći nacionalni park u Srbiji nalazi se upravo kod Golubačke tvrđave.

Ukoliko ste ljubitelj prirode, Đerdap je idealno mesto za Vas.

Flora i fauna su izrazito raznovrsne, uz prisutnost velikog broja reliktnih vrsta.

Pored toga, na ovom području nalazi se nekoliko vidikovaca sa kojih se pruža spektakularan pogled na Đerdapsku klisuru, od kojih su najpoznatiji Ploče, Mali i Veliki Štrbac.

Nacionalni park Đerdap je otvoren za posetioce tokom cele godine. Ukoliko planirate da pešačite nekom od zaštićenih šuma, savetujemo Vam da se obratite rendžerima Nacionalnog parka.

5. Vidikovci

Golubac je okružen brdima sa kojih se pruža prelep pogled na Dunav.

Istina, ovakva mesta uglavnom nisu uređeni vidikovci. Ukoliko dolazite u Golubac i ljubitelj ste panoramskog pogleda, preporučujemo Vam da istražite brdo Velika Čuka u blizini Golubačke tvrđave.

Sa vrha ovog brda, na kom se nalazi relej, pruža se predivan pogled na tvrđavu i Dunav.

Takođe, postoji još jedno mesto sa fenomenalnim pogledom na nižoj tački istog brda.

6. Grad jedrenja

Zbog specifičnosti ukrštanja vetrova i širine Dunava, Golubac je idealno mesto za jedrenje.

Ovaj grad je svake godine domaćin državnih i međunarodnih takmičenja jedriličara. Sezona počinje u maju, a završava se u septembru.

U Golupcu postoji i Jedriličarski centar, u okviru kog se nalaze marina i teren za odbojku na pesku. Svake godine organizuje se i kurs jedrenja za decu.

7. Manastir Tumane

Manastir Tumane udaljen je oko 9km od Golupca i nalazi se na levoj obali Tumanske reke, okružen šumom. Preko puta manastira se nalazi i mini zoo vrt.

Veruje se da je ovaj manastir nastao kao zadužbina Miloša Obilića, a da je naziv dobio po rečima koje je knez Lazar izgovorio kada je pozvao Miloša da prekine zidanje manastira i pođe u Kosovski boj – “Tu mani”.

Druga legenda kaže da je Miloš Obilić, loveći po šumi u blizini manastira, nehotice ranio pustinjaka Zosima. Dok ga je nosio ka svom dvoru kako bi pokušao da mu spase život, Zosim je na mestu gde se sada nalazi manastir uzviknuo: “Tu mani, pusti me da umrem”.

Na udaljenosti od oko 1km od manastira, u steni u gustoj šumi, nalazi se isposnica Svetog Zosima.

Pored isposnice nalazi se izvor vode, za koju se veruje da je lekovita.

8. Vikend naselje Vinci

Naselje Vinci nalazi se uzvodno od Golupca, na obali Dunava, i jedno je od najvećih i najlepših vikend naselja u Srbiji. Od Velikog Gradišta do njega možete doći preko Braničeva i sela Usije ili preko sela Požeženo i sela Vinci, koje Vas vodi do istoimenog vikend naselja. Posebnu čar naselju daje borova šuma koja ga okružuje.

Obala Dunava na ovom mestu je idealna za plažu i omiljeno je mesto brojnih izletnika i turista, ali i pecaroša, s obzirom da je Dunav ovde bogat raznim vrstama ribe.

Uređeno je i nekoliko plaža za kupanje, a postoji i par ugostiteljskih objekata. U Vincima se mogu pronaći i smeštajni kapaciteti za turiste, uglavnom u privatnoj režiji u vidu apartmana.

Leti ovde možete doživeti utisak kao da ste na moru zbog brojnih kupača na plažama i izuzetno vesele atmosfere.

Kao zaseban predlog za posetiti u okolini Golupca izdvajamo malo poznati ali prelepi rečni kanjon koji iako je udaljen od samog Dunava poseduje ogroman turistički potencijal i predstavlja pravi “mamac” za sve ljubitelje avanturizma i bega u prirodu.

9. Kanjon Brnjice

Brnjička reka predstavlja najveći vodotok u okviru Nacionalnog parka Đerdap. Na samo 4 kilometra od sela Brnjica reka se sužava i prerasta u prelep kanjon obrastao gustom šumom. Uz sam kanjon pruža se jedna od najlepših pešačkih staza Nacionalnog parka Đerdap.

Kanjon Brnjičke reke jedan je od najlepših u Srbiji, sa specifičnom mikroklimom i izuzetnim biljnim i životinjskim svetom. Zbog karakteristične konfiguracije terena, prolazak kroz kanjon Brnjice zahteva adekvatnu opremu, kao i dobru psihofizičku kondiciju.

Ovaj kanjon nikako nije jedna od lakih pešačkih tura, ali ako imate dovoljno avanturističkog duha, hrabrosti i strpljenja, ovo je pravo mesto za vas. Više o kanjonu Brnjice možete pročitati ovde.

Ovo su samo neki od aduta koje Golubac može ponuditi svojim posetiocima. Sigurni smo da u Golupcu svaki turista može pronaći atrakciju u skladu sa svojim afinitetima, i upravo zbog toga je Golubac idealna destinacija za vaše sledeće putovanje. Za sve dodatne informacije i pitanja oko Golupca, budite slobodni da nas kontaktirate.