Zavojsko jezero – Raj u podnožju Stare Planine

Na jugoistoku Srbije, na Staroj Planini, u delu po nazivu Visok, sedamnaest kilometara udaljeno od Pirota, u središnjem toku reke Visočice smešteno je Zavojsko jezero.

Zavojsko jezero nastalo je 1963. godine usled velikog klizišta koje je pregradilo reku i formiralo prirodnu branu koja je kasnije veštački nadograđena. Svoje ime dobilo je po nekadašnjem selu Zavoj koje je potopljeno usled formiranja brane.

Uzrok velikog klizišta koje je pregradilo reku bile su obilne padavine u proleće i naglo otapanje snega te šezdesettreće godine, kada se sa padina Stare Planine spustila ogromna količina zemlje. Prirodna brana koja je tom prilikom formirana dostigla je visinu od pedeset metara i pretila da zbog svoje nestabilnosti dovede do prelivanja ogromne količine akumulirane vode koja bi poplavila sva naselja nizvodno od reke. Velika opasnost je otklonjena brzom reakcijom vojske koja je probila prirodnu branu i time je rasteretila a ujedno i omogućila izgradnju veštačke.

Od dana svog nastanka Zavojsko jezero krenulo je da se uvećava ubrzanim tempom i ubrzo se pod vodom našlo 170 hektara zemljišta. Mesec dana od formiranja, jezero je dostiglo svoj maksim: dužinu od sedam kilometara i dve stotine metara i obim, koji je usled razuđenosti i obilnih zaliva iznosio dvadeset kilometara. Kako je nastalo u klisuri, Zavojsko jezero nije moglo značajnije da se proširi: njegova širina kretala se u rasponu od 200 do 500 metara a u vreme visokog vodostaja njegova površina iznosila je 3,1 kvadratni kilometar.

Zavojsko jezero isušeno je 1965. zbog nemogućnosti prirodne brane da zadrži toliku količinu vode. Tada je isplanirano dograđivanje prirodne brane na visinu od 75 metara. Novonastalo jezero povećalo je svoju površinu na 5,53 kvadratna kilometra, a ukupna dužina iznosi 16 kilometara. Nova brana omogućila je akumuliranje do 160 miliona kubnih metara vode a najdublja tačka jezera nalazi se na šezdeset metara.

Zavojsko jezero je jedno od omiljenih mesta Nišlija i Piroćanaca koji na njemu, naručito u letnjim mesecima, pronalaze osveženje. Sem toga, jezero je bogato ribom pa privlači ribolovce ne samo iz jugoistočnih već i iz drugih delova naše zemlje. U vodi Zavojskog jezera ima šarana, grgeča, klena i štuke dok se u njegovi pritokama mogu pronaći potočne pastrmke. Prelepi predeli čiste prirode, mir, čist vazduh i umirujuća vodena površina razlozi su da posetite Zavojsko jezero.