Vrnjačka Banja – Šta videti: +20 Znamenitosti za obići

Vrnjačka Banja, najveća banja Srbije, jedna je od omiljenih turističkih destinacija pogotovo među domaćim turistima.

Banja koja je nadaleko poznata po svojim mineralnim izvorima, ima brojne znamenitosti zbog kojih je vredi obići.

Znamenitosti Vrnjačke Banje

Poznato banjsko lečilište odnosno jedna od najposećenijih turističkih destinacija Srbije, u koju turisti različitih dobi rado dolaze smeštena je u centralnoj Srbiji u Raškom okrugu na samo 200 km od Beograda.

U blizini planine Goč u naselju vlada umereno kontinentalna klima sa uticajem planinske, pa su tako ovde jutra i večeri tokom leta sveži a temperatura u ovom godišnjem dobu iznosi oko 20 stepeni što je uz zelenilo kojim ne oskudeva čini izuzetno prijatnom za boravak.

Lekoviti izvori

Njen najveći adut su mineralni izvori, koji su se koristili još od davnina. U Vrnjačkoj Banji se nalazi sedam mineralnih izvora i to:

 1. Topla voda,
 2. Slatina,
 3. Snežnik,
 4. Jezero,
 5. Borjak,
 6. Beli izvor i
 7. Vrnjačko vrelo.

Četiri od ova izvora se koriste u medicinske svrhe za terapije, a sa tri se flaširaju vode kao prirodne mineralne.

Mineralne vode odlične su u lečenju šećernih bolesti, bubrežnih oboljenja i mnogih drugih. To su znali i stari Rimljani koji su vode naše najveće banje koristili za lečenje.

Na vrnjačkom toplom mineralnom izvoru u periodu od II do IV veka Rimljani su izgradili lečičište Aqva Orcinae, danas o tome svedoče arheološki nalazi u užem jezgru banje kod bazena za kupanje i mnoštva kovanog novca koji govori o tom periodu.

Ovaj izvor, poznat je i kao Rimski izvor i smatra se starim preko dve hiljade godina. Koristili su ga leginoari cara Konstantina a izvor je na zatvoren nakon Drugog svetskog rata kada je pokriven betnoskim plačama.

Izvor je ponovo otkriven 1989 godine i nad njim je postavljena staklena piramida.

Rimski izvor je samo jedna od znamenitosti, koju treba videti u našoj najvećoj banji.

Crkve i manastiri u Vrnjačkoj Banji

Vrnjačka Banja je interesatna destinacija našim turistima zbog crkava i manstira kojih ima dosta u njenoj okolini.

Najznačajnije crkve i manastire koje treba da obiđete ka dođete u Vrnjačku Banju jesu:

 • Hram rođenja presvete Bogorodice,
 • Crkva Svete Bogorodice u Stanišincima,
 • Crkva Svetog Save u Gračacu,
 • Crkva Svetog Jovana u Vukušici,
 • Crkva Lazarica,
 • Manastir Svete Petke u Stublu,
 • Manastir Žiča,
 • Manastir Studenica,
 • Manastir Ljubostinja i
 • Manastir Kalenić.

Hram rođenja presvete Bogorodice je podignut 1834. godine za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića i nalazi se u samoj banji. Hram je posvećen rođenju presvete Bogorodice, što svedoči divan mozaik iznad ulaznih vrata.

Manastiri su naravno udaljeni od naseljene opštine, ali ne previše tako da ih je svakako moguće obići i videti neke od najznačajnijih kulturno istorijskih spomenika kod nas

Parkovi

Pored mineralnih izvora i umerene, prijatne klime značajan adut Vrnjačke Banje su njeni parkovi zbog kojih je boravak ovde toliko prijatan.

Prva uređenja zelenih površina ili izgradnja Banjskog parka počinje još u XIX veku, tačnije 1888. godine. Tada je on bio samo uređena površina sa kratkim stazama za šetnju, a prvi nacrti parka nastali su nekoliko godina kasnije.

Malo po malo park se godinama uređivao i razvijao i tako je nastao Banjski park, jedan od današnjih simbola Vrnjačke banje. Uz duge staze za šetnju posađeni su drvoredi lipa i kestenova, tako da ova lokacija zaist pruža mir i odmor turisti koji se odluči da boravi ovde.

Most ljubavi

Naša najveća banja raspolaže sa još simbola po kojima je poznata. Jedan od njih je naravno Most ljubavi.

Priča o mostu ljubavi datira još iz Prvog svetskog rata, a započinju je Nada i Relja koji su se na ovom mostu prvi zavetovali na večnu ljubav.

Međutim, Relja je za vreme rata otišao na Solunski front i tamo se zaljubio u Grkinju, Nada je kako kaže narodna priča umrla od prevelike tuge.

Priču o ovoj nesrećnoj ljubavi ovekovečila je i Desanka Maksimović u pesmi Molitva za ljubav. Most na kome su se davno nekad sastajali Nada i Relja, danas je prepun katanaca koji su simbol posebnog rituala.

Katance sa svojim imenima kače mladi parovi, a ključeve bacaju u vodu kako bi im ljubav zauvek ostala zaključana.

Gočko

Naravno kada govorimo u o Vrnjačkoj Banji ne smemo zaboraviti ni svima poznatog vrapca Gočka kako ga svi od milja zovu. 

Vrabac Gočko je simbol Igara bez granica održanih 1990. godine, Vrnjačka Banja je tada bila domaćin, u čast tom događaju napravljen je vrabac koji pleni svojim simpatičnim oblikom i skladom boja koje su upotrebljene za njegovu izradu.

Do danas je on ostao simbol naše najveće banje, pa je fotografisanje sa njim jedna od obaveznih aktivnosti i mladih i starijih turista.

Japanski vrt

Japanski vrt je novi adut kraljice među banjama kojim vas doziva. Mnogi su barem jednom obišli banju, ali većina je propustila da oseti mir japanske oaze.

Ukoliko ste poslednji put bili ovde pre 2011.godine, onda ćete pod hitno morati ponovo da obiđete prelepu banju nadomak Goča.

Japanski vrt napravljen je te godine i drugi je takav u Srbiji. On spaja prirodne sa materijalnim elementima koji se u toj kompozicji neprimetno nadopunjuju.

Malo veštačko jezero sa drvenim mostićem i kaskadnim mini vodopadom odslikava floru Japana.

Drvo i kamen su savršeno ukombinovani u tom vrtu koji je sastavni deo centralnog parka Vrnjačke Banje. Iako taj nadaleko poznat park sav odiše mirom, ovaj kutak je posebno namenjan za relaksaciju i ostavljanje stresa iza sebe.

Uz jezero postoje klupe, a tokom noći posebnu čar japanskom vrtu daju interesantno dizajnirane svetiljke pa je idealno mesto za šetnju.

Ipak sav ovaj opis i fotografija ne mogu vam preneti ugođaj tog specifičnog kutka, sve dok sami ne odete i sednete barem na pet minuta u tu zelenu tišinu.

Park lavirint

Park lavirint od čempresa je još jedan interesatan kutak centralnog parka Vrnjake Banje. Čempresi su zasađeni prošle godine u novembru, a nadležni oekuju da će kroz 12 meseci moći da dostigne svoju namenu s obzirom na to da rastu 30 cm godišnje.

Čempresi u septembru kada smo ih mi obišli nisu još mogli da posluže kao lavirnit, ali imaju još dva meseca da se razviju do potrebne visine, barem tako tvrde nadležni.

Lavirint inače zauzima kružni prostor 32 metra dužine i 23 metra širine. Dužina hodnika je 1,1 kilometar dok bi visina žive ograde trebalo da bude 2 metra.

Nadležni očekuju da će ovo biti još jedna atrakcija koja će učvrstiti poziciju Vrnjačke Banje među vodećim destinacijama u Srbiji.

Vrnjačka Banja je neosporno jedna od najuređenijih turističkih destinacija kod nas. Ozelenjeno šetalište ispod krošnji centralni park koji svakih nekoliko godina dobije neku novu atrakciju i čuveni izvori mineralnih voda su bogatstvo ove banje.

Tu je i pregršt ugostiteljskih objekata sa dobrom i pristupačnom uslugom, čak po mnogo manjoj ceni nego u prestonici ili nekoj drugoj turističkoj destinaciji.

Ipak na sve ove prednosti senku bacaju pojedine zapuštene tačke i ali sve to ne umanjuje raskoš Vrnjačke Banje. Definitivno je mesto koje treba preporučiti za obići.