Skadarlija – Četvrt boemije i hedonizma

Skadarska ulica ili Skadarlija nije ni bulevar, ni avenija nego jedan krivudavi sokak pod kaldrmom, boemska i romantična četvrt Beograda opevana u mnogim pesmama i ispričana u mnogim pričama.

Ulica dugačka necelih 400 metara uspela je da održi duh starog vremena, autentičnost, stari izgled sa kaldrmisanim asfaltom, identičnom fasadom i kafanama koje stoje na istom mestu već više od 150 godina.

Ukoliko želite da se proveselite na staromodan srpski način sa dosta rakije, dobre hrane i žive muzike koju sviraju tamburaši, onda morate da posetite Skadarliju. Ona oživljava duh druženja i veseo noćni život, onakav kakav je nekad bio.

Ulica je dobila ime po albanskom gradu Skadru i postala je popularna krajem XIX veka, nakon što je zatvorena čuvena kafana Dardaneli na Trgu Republike. Skadarlija je prihvatala sve, od bogatih ljudi i umetnika do zanatlija i ministara.

Zbog blizine Narodnog pozorišta krajem XIX i popočetkom XX veka ovde su živeli mnogi glumci, a uz njih su dolazili i drugi umetnici, pesnici, pisci, slikari. Tako je Skadarlija postajala duhovna oaza i vrsta umetničke kolonije u gradu koji je posle Prvog svetskog rata počeo naglo da se razvija.

Danas je omiljeno i nezaobilazno mesto turista koji obavezno bar jedno jutro dočekaju u nekoj od mnogobrojnih kafana. Ovaj deo grada sa svojom ponudom u vidu suvenira, starih zanata, prodaje cveća i različtih umetničkih dela uređen je tako da podseća na pariski Monmart, prašku Zlatnu ulicu ili atinsku Plaku.

Ukoliko ste gost Beograda, laganom šetnjom kroz strogi centar grada štižete do ove boemske četvrti za desetak minuta. Preporučujemo je za dnevnu šetnju sa posetom galerijama uz obavezno svraćanje do kuće Đure Jakšića, čuvenog srpskog pesnika i slikara, jedne od ključnih figura srpskog romantizma; posle renoviranja 1986. godine ova kuća dobija i galeriju. Kuća prepoznatljiva po njegovoj statui, služi kao mali izložbeni prostor u kojem se održavaju koncerti, književne večeri i izložbe. Ulaz je uvek slobodan.

Galerija „AS“ sa dvadesetogodišnjom tradicijom prodaje umetničke slike vrhunskog kvaliteta. Poseduje dela mnogih poznatih i manje poznatih autora rađena tehnikama kao što su: ulje na platnu, pastel, grafika, akvarel i ostalo, a takođe i različite motive (pejzaži, naive, mrtve prirode i tome slično).

Nešto dalje nalazi se zgrada nekadašnje pivare BIP koja je nekada pripadala bogatoj beogradskoj porodici Bajloni. Na samom kraju ulice naići ćete na fontanu Sebilj, repliku fontane koja se nalazi u Baščaršiji u Sarajevu.

Za veče su rezervisani restorani nezaobilazni za degustaciju nacionalnih specijaliteta i uživanje uz muziku uživo. Najposećenije su kafane dekorisane u srpskom stilu, koje nude našu tradicionalnu kuhinju – Dva bela goluba, Tri šešira, Mali Vrabac, Šešir moj, Zlatni bokal, Ima dana, Dva jelena i Putujući glumac.

Mnoge poznate ličnosti nisu mogle da odole specijalitetima skadarlijskih kafana prilikom posete Beogradu, kao što su Alfred Hitchcock, Jimi Hendrix, George H.W.Bush, Antoly Karpov i mnogi drugi.

Iz Skadarlije put vodi na Dorćol, deo grada bogat znamenitostima poput Bajrakli džamije, muzeja Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića, crkve Svetog Aleksandra Nevskog, Galerije fresaka, ulici Strahinjića bana poznatoj po brojim restoranima i kafićima i laganom šetnjom ova priča se završava na dunavskom keju „25. maj“, sa biciklističkom stazom, teniskim terenima, bazenom i kafićima sa vodi (splavovima).

Dan se ne može ni zamisliti a da brojne fotografije kao i video snimci ne odu u svet iz Skadarlije putem društvenih mreža kao što su instagram i facebook. Strani turisti ne propuste priliku da okuse duh stare boemske četvrti srpske prestonice.