Ledeni Vodopadi Stare Planine – Zaleđeni lepotani

Ledeni vodopadi Stare planine postali su bajkovita zimska atrakcija koju dolaze da obilaze domaći ali i turisti avanturisti iz inostranstva. Ovi prizori su toliko lepi da se zbog njih pešači i nekoliko sati po snegu.

Ledeni vodopadi Stare planine bajkovite su kreacije prirode koje iz godine u godinu postaju sve popularniji među stranim i domaćim turistima. Brojne fotografije svedoče o neponovljivosti ovih prizora, ipak oni koji su ih videli tvrde da se ledene lepote Stare planine moraju uživo videti.

Ova planina poznata je po svojim vodopadima kojih je oko 30 i koji su tokom toplijeg doba godine prava poslastica za oko ljubitelja prirode, međutim rešenost mnogih turista – avanturista da zimi pešače i po nekoliko sati kroz planinu koja zimi može biti surova, samo da bi videli ova ledena čudesa zimi svedoče o tome da su ti vodopadi jednako spektakularni i kada su zaleđeni.

Najlepši i najpoznatiji od njih je vodopad Tupavice koji sa oko 15 metara visine nije najveći, ali je svakako jedan od najlepših u Srbiji. Za obilazak ovog vodopada redovno se organizuju ture za koje ima najviše zainteresovanih turista, moguće i zbog toga što je najpristupačniji.

Iako pristupačniji od ostalih, ni ovaj vodopad nije baš na izvol’te, pa je nephodno pešačiti sat i po vremena od sela Dojkinci po snegu i zimi koja na Staroj planini može biti i te kako surova.

Međutim, znatiželjnih i odlučnih turista nikad ne fali pa su se tako priče o impozantnoj lepoti ledom okovanog vodopada proširile i preko granice i ima sve više radoznalih turista iz inostranstva koji žele da vide taj nesvakidašnji prizor.

S obzirom na to da ovaj vodopad nije propisno obeležen, treba sa sobom voditi nekog od dobrih poznavalaca planine, ili planinara iz Planinarskog društva „Vidlič” iz Pirota, koji često zimi obilaze vodopad.

Ledeni vodopadi Stare planine poseban su dar kojim je priroda okitila ovu staru lepoticu, pa tako pored Tupavice ima još nekoliko vodopada koji su vredni pešačenja po zimi. Na 4 km od Tupavice nalazi se Draganov vir, zatim vodopadi na Toplodolskoj reci, Kurtel, vodopadi Piljski i Čunguljski skok koji je posebno ledeno čudo zimi sa svojih 45 metara visine.

Ipak, po mnogima je Tupavica najlepši vodopad zimi zbog ledenica koje se formiraju na mestu vodenih slapova.

Avanturisti bez premca vole da obiđu i mesto Ponor, na nekoliko sati pešačenja od Dojkinaca, mesto koje je dobilo ime po reci koja odatle ponire i koje takođe nudi fantastične prizore zimi pod snegom i ledom.

Oni najhrabriji obilaze i pećinu koja se tu nalazi, ali se to preporučuje samo onima sa odgovarajućom opremom i iskstvom u obliasku pećina.