Šta videti u Trebinju – 7 Znamenitosti i zanimljivosti za obići

Trebinje je jedno od onih mesta koje je dovoljno blizu, čuli smo koliko je lepo, ali nikako da odemo da ga vidimo. Gradić koji je više puta bio zvezda filmskog platna, iznenadi svakog posetioca pre svega svojom prirodom i uređenjem, a potom i svim kulturno – istorijskim sadržajem koji može ovde da se vidi.

Najjužniji grad Hercegovine sa blagom mediteranskom klimom, čuva gostroprimljivost davnih vremena u kojima se znalo za red. Ta lepa vremena ovde i dalje žive pa tako svi rade od 6 do 14 časova, od 14 do 17 časova spavaju, a u ponoć se vraćaju iz grada.

Znamenitosti i zanimljivosti Trebinja 

Za sve one koji još uvek nisu osetili nestvarnu lepotu Trebinja, predstavljamo sedam razloga zašto bi za taj grad trebali da izdvojite barem jedan vikend i posete ga.

Jovan Dučić

Jovan Dučić za života je bio veoma posvećen svom Trebinju, poreklo poznatog pesnika i diplomate je za diku svakog Trebinjca. Na brdu nadomak grada sagrađena je Hercegovačka Gračanica, po ugledu na kosovsku.

To je bila želja slavnog pisca koju je izrazio u testamentu. Izgradnja se realizovala tek 2000 godine kada je Dučićevo telo preneseno iz Sjedinjenih Američkih Država u Hercegovačku Gračanicu.

Jovan Dučić je osim svojom slavom na još mnogo načina zadužio ovaj grad. Mnoge spomenike među kojima je i onaj Petru II Petroviću Njegošu poklonio je poznati pesnik.

Takođe, više od 5.000 knjiga u biblioteci su Dučićev poklon. On je kako se danas priča želeo od Trebinja da napravi mali Dubrovnik.

Trg platana

Platani su jedan od najprepoznatljivijih simbola Trebinja. Kružna tura po gradu počinje od Trga platana i tu se i završava. Na trgu je posađeno 16 platana, jer je za toliko bilo mesta, a oni su danas stari 125 godina.

Kada su Austrougari nakon Turaka došli u Trebinje bili su zgranuti činjenicom da se u centru grada nalazi groblje.

Za jednu noć izmestili su groblje, a sutradan su posadili 16 platana koji danas prave najlepšu baštu u Bosni i Hercegovini što je i zvanično potvrđeno. Danas za Trebinjce sve počinje i završava se kod platana.

Kada se dete rodi, otac prvo časti turu pića ispod platana, kada se mlada udaje baca bombone ispod tog drveća, a i kad neko umre umrlica se kače na table koje se nalaze na krajevima bašte platana.

U blizni trga je i srednjevekovna pijaca. To je kako kažu Trebinjci jedina pijaca bez tezgi, gde se na drvenim stolovma prodaje voće i povrće.

Anđelkina kapija

Popularnosti Trebinja svakako je doprinela serija “Ranjeni orao” rađena po romanu Mir Jam.

U Starom gradu jedna od tri turističke atrakcije je Anđelkina kapija za koju su turisti iz Srbije ponajviše zainteresovani. Kako kažu turistički vodiči, ovde se tura najviše zadrži, ali i najviše razočara.

Svi žele da se slikaju ispred kapije, ali i da zavire unutra. Razočarenje nastaje kada shvate da tu nema Anđelkine kuće, jer se taj deo serije snimao u Beogradu.

Preko puta je Safetov dućan i Safetov prozor sa kog je posmatrao Andjelku.

Trg pesnika

Trebinje je grad koji je prvi dobio Njegoševu bistu.

Ona se nalazi zajedno sa bistom Jovana Dučića i Jelene Anžujske na Trgu pjesnika.

Jovan Dučić poklonio je bistu kraljice Jelene Anžujske jer je za života zime provodila upravo u tom gradu sa blagom mediteranskom klimom.

Ona se tada ponašala kao prava narodna žena i sve što je mogla davala je Trebinjcima, zbog toga se njena desna ruka nalazi u manastiru Tvrdoš.

Sir škripavac i trebinjska vina

Sir škripavac je odličan predstavnik gastronomije na području Trebinja.

Ime je zavredneo jer škripi pod zubima dok se jede, a ima oblik šerpe.

Drugi predstavnik je za one sa jačim želucem. Reč je o siru iz mješine koji se tri meseca drži u jagnjećoj koži i poprima njen miris.

Taj miris je toliko jak da mnogi Trebinjci nisu okusili ovaj specijalitet, ali oni koji jesu kažu da se ne možete napiti uz sir iz mješine.

Trebinjska vina su još jedan kvalitet kojim ovo mesto može da se podiči, a zbog odgovaraćuje klime u okolini grada ima oko dvadesetak vinarija.

Među turistima je najpopularnije vino iz manastira Tvrdoš koji spravljaju monasi, a i pomenuti manastir je jedno od omiljenih mesta za obilazak.

Kameni most

Kameni most u samom gradu osvojiće vas čim ga ugledate.

Upravo je taj most mnogima asocijacija na lep gradić pogotvo što se nalazi na reci Trebišnjci i spaja njen desnu levu obalu. Jednostavan a lep, most nastao je 1953 godine.

Posebno je interesantan leti kada se održava takmičenje u skokovima sa Kamenog mosta.

Ta atrakcija često je praćena nastupima muzičkih zvezda. Reka koja daje poseban šmek mediteranskom Trebinju je upravo reka Trebišnjica.

Jezički bi pravilnije možda i bilo Trebinjčica, ali je narod izborio ime koje se i danas koristi.

Trebinjci

Upravo ljudi koji su ugostitelji, ali i oni koji nisu daju ovom gradu posebnu čar.

Visoki, srdačni i spremni da vam pokažu sve ono na šta su najviše ponosni u svom gradu, biće svakako jedan od razloga da poželite da se vratite na produženi veikend u ovaj šarmantni gradić.

Oni su zadržali u svojim životima red nekih starih vremena pa tako ustaju rano, završavaju sa poslom u dva, a do pet ceo grad odmara.

Deca sama idu od kuće do škole, narkomanije gotvo da ni nema, a među stanovnicima se neguje duh tradicije i zajedništva.

Oni na pijaci znaju ko će im dati najbolji med ili pršut, kao i kad je pravo vreme da se na pijacu ide.

Druženje i dobru kafanu tamo ćete bez problema naći, ali ako dođete u 21 h, zakasnili ste pošto nećete naći mesto za stolom. Takođe, budite spremni da u ponoć krenete kući, jer se tada lokali zatvaraju.

Mi smo imali zadovoljstvo ali i sreću da upoznamo Jelenu Kovačević, šarmantnu profesorku geografije ujedno i turističkog vodiča za Trebinje i Crnu Goru, zaposlenu u lokalnim novinama Glas Trebinja, čiji su hobi pčelarstvo ali i vođenje ličnog bloga.