Sarganska osmica – Nezaboravna avantura vozom

Šarganska osmica je jedna od najlepših železničkih trasa na svetu. Na samoj granici Zlatibora, Tare i Zlatara neverovatan prirodni krajolik ostaviće vas bez daha. Nekada je ova deonica bila deo pruge koja je predstavljala najbitniju vezu Evrope sa Jadranskim morem.

Pre izgradnja pruge, na tom potezu često su se sudarale vojske. Šarganska osmica dobila je ime po infrastrukturnom rešenju. Jedini način da se savlada visinska razlika od samo 300 metara bila je izgradnja petlje – osmice. Od 1925. pa do 1974. godine, od Beograda do Dubrovnika, kroz planinske useke i tunele uskokolosečnom prugom, kroz nestvarni krajolik kraj Zlatibora i kroz Mokru goru ostavljao je svoj dimni trag čuveni „Ćira”. Zahvaljujući dobrim ljudima, ostavlja ga i dalje.

Kako je stara uskokolosečna pruga uklonjena 1974. godine, grupa entuzijasta okupila je se oko udruženja „Šarganska osmica” i uspela u svojoj nameri – da obnove i otrgnu od zaborava najatraktivniju deonicu pruge, od Mokre Gore do stanice Jatare i natrag, ovo izuzetno graditeljsko delo. Ova deonica u dužini od 15 kilometara, po mnogima jedna od najlepših železničkih trasa na svetu, obnovljena je 2003. a prvi voz sa parnom lokomotivom posle 29 godina krenuo je 1. septembra iste godine.

Brzina nije prioritet putovanju Šarganskom osmicom. Rastojanje u vidu ogromne osmice voz dva puta prolazi kroz istu geografsku tačku. Za sat vremena, koliko traje vožnja, voz prolazi kroz 22 tunela i preko 5 mostova. Dok vam nestvarno frktanje stare lokomotive u glavi bude vraćalo scene iz crno belih filmova, neverovatna priroda tu na samoj tromeđi padina Zlatibora, Tare i Zlatara oduzeće vam dah. Lokomotiva i vagoni koji prevoze putnike su zaštićeni spomenici tehničke kulture, sa statusom kulturnih dobara što Šargansku osmicu čini jedinstvenim pokretnim muzejom pod otvorenim nebom.

Muzejski voz „Nostalgija” predstavlja pravu turističku poslasticu pošto se njime godišnje provoza oko 70.000 turista a njihov broj iz godine u godinu raste. Mi vam preporučujemo da se uputite na novu avanturu i provozate se ovom deonicom.