Obedska Bara – Šta videti na Izletu

obedska bara šta videti
Autor fotografije Stojan Mancic

Da li znate da na jednom mestu možete videti vidru, orla, divlju mačku, šumskog ježa, topolu, jasenak, sokola, osoliku muvu, jelena, slepe miševe, lokvanje i još mnogo drugih vrsta biljnog i životinjskog sveta i to u specijalnom rezervatu Obedska bara?

Specifičnost ovog biodiverziteta se ogleda u bogatoj biološkoj raznovrsnosti, koji predstavlja jedan od najstarijih zaštićenih rezervata u našoj zemlji.Obedska bara ili kako je mnogi nazivaju raj za ptice upoznaje vas sa divljom, netaknutom prirodom koja predstavlja utočište za mnoge životinje sa neodoljivim pejzažima u kojima ćete neprocenjivo uživati.

Specijalni rezervat prirode pod zaštitom još od XIX veka

Obedska bara proglašena je zaštićenim carskim lovištem 1874. godine od strane austrougarskog dvora. Za vreme dinastije Karađorđević postaje zaštićeno kraljevsko lovište 1919. godine.

Na osnovu Ramsarske konvencije 1977. godine, Obedska bara nalazi se na listi zaštićenih močvara, dok je 1989. godine proglašena za značajno međunarodno stanište ptica Evrope (IBA). Status koji joj sada pripada Specijalni rezervat prirode dodeljen je aktom vlade, 1993. godine i pod zaštitom je države.

Značaj samog rezervata datira jos od austrougarske monarhije, što samim tim pokazuje neobičnu i specijalnu prirodu ovog predela koja se nije menjala do danas.

krstarenje specijalnim rezervatom prirode Obedska bara
Autor fotografije Darko Perović

Obedska bara biser jugiostočnog Srema

Močvarno- šumski kompleks prostire se na površini od 9.820 hektara i nalazi se u jugistočnom Sremu između reke Save i naselja Kupinovo, Obrež i Grabovci. Nastanak Obedske bare započeo je jos pre mnogo godina kada je reka Sava na mestu sadašnje Obedske bare često menjala svoj tok.

Pomerajući rečno korito, pravila je močvarne predele koji su bili ispresecani barama, livadama i vremenom postala utočište i dom za mnoge biljke i životinje zbog svoje specifične klime i geografskog položaja.

U periodima niskog vodostaja Save, voda otiče kanalom Vok, dok u periodima visokog vodostaja, Obedska bara povezana je sa Savom preko kanala Vok, Revenica i Vranj. Specifičnost Obedske bare leži i u njenom geografskom obliku.

Uži deo čini korito koje se naziva Potkovica, a viši i širi kopneni deo krupinske grede koji čini stanište hrastovih šuma nosi naziv Kopito.

Prosečna dubina vode nezavisno od količine padavina tokom godine iznosi 2.5 metara, što je čini pogodnom za život različitog biljnog i životinjskog sveta.

Raj za biljni i životnjski svet

Nesumnjivo je jedan od najbogatijih i najlepših prirodnih rezervata flore i faune u našoj zemlji, koji je veoma značajan i za međunarodni turizam.

Prema podacima čine ga veliki broj vrsta gnezdarica i različitih lutalica, prolaznica i zimovalica. Postoji preko 50.000 parova ptica, neke od njih su: bela roda, crna roda, orao belorepan, soko lastavičar,crvenrepka, orao kliktavac, čaplja kašikara, crna lunja, belovrata muharica, patka crnka.

Prema ovim podacima opravdava narodski naziv Raj za ptice.

Obedska bara je utočište i za divlju mačku, zmiju šarku koja predstavlja jedinu otrovnu zmiju na našim prostorima, zatim kuna zlatica, više vrsta slepih miševa i samim tim predstavlja centar za njihovu reprodukciju.

Od insekata su najzanimljiviji vilin konjic, osolika muva, jelenak, nosorožac.

Moramo da spomenemo autohtone vrste koje čine carstvo Obedske bare: krtica, šumski jež, patuljasti miš, šumska rovčica, kuna zlatica, vidre.

Ono po čemu je Obedska bara neodoljiva i primamljiva za posetioce jesu lokvanji, testerica, barski petolist, barska paprat.

Takođe, treba naglasiti da lepoti ovog neobičnog mesta doprinose crna i bela topola, jasen, cer, hrast lužnjak, brest, a zastupljene su gljive i alge. Za ovaj predeo karakteristični su : šaran, štuka, čikov, barske kornjače, žabe.

Kulturne-istorijske znamenitosti u blizini Obedske bare

Pored atrakcija koje vam stoje na raspolaganju, možete obići i kulturno-istorijske spomenike koji se nalaze u blizini. U selu Kupinovo možete obići etno kuću koja predstavlja jednu od najstarijih zgrada u selu, zatim tvrđavu Kupinik koja je sagrađena 1388. godine i ostatke grada Kupinika.

U blizini se nalazi i najstarija pravoslavna crkva u Vojvodini, crkva Svetog Luke, koja je više puta obnavljana, ali nije izgubila prvobitni izgled.

Možete posetiti i srednjovekovnu crkvu Majke Angeline. Prema predanju, Đorđe i Jovan Branković sa svojom majkom Angelinom izgradili su manastir Obed, koji nosi značenje močvara po kome je i Obedska bara dobila ime.

Na tom mestu je 2008. godine sagrađena današnja crkva poznatija kao crkva Majke Angeline. Usled velikog vodostaja močvare do crkve može se doći jedino čamcem.

Nedaleko od nje sagrađena je i srpska pravoslavna crkva Svetog Duha. Dok u selu Ogar ka Pećincima možete posetiti najstariju etno kucu u Sremu za čiju se izgradnju krova koristio biber crep i ujedno predstavlja najbogatiju kuću krajem XIII veka poznatija kao Aksentijev kućerak.

Dok u Pećincima možete posetiti Srpski muzej hleba koji predstavlja jedan od najneobičnijih muzeja kod nas. Izgrađen je 1995. godine i predstavlja rezultate istraživačkog rada, slikara Slobodana Jeremića-Jeremije.

Obedska bara izlet koji se ne propušta

Na ulazu u predivni ambijent najstarijeg rezervata u Srbiji, nalazi se informativni-edukativni centar čiji kapacitet broji 40 posetilaca i sastoji od edukativne učionice, suvenirnice, info pulta.

Ovde možete dobiti sve informacije o Obedskoj bari, uzeti promotivne materijale i uputiti se dalje ka parku, koji predstavlja mesto za odmor i uživanje i pored toga vam nudi mogućnost pripreme roštilja sa prijateljima ili porodicom.

Pored roštiljanja u prirodi, možete uživati u raznima sportskim, rekreativnim i edukativnim sadržajima. Neke od njih su: posmatranje ptica sa monitoring osmatračnice.

Ovaj program se odvija u zavisnosti od vremenskih uslova uz pratnju stručnog vodiča. Potrebni su vam teleskop, dvogled i ključevi za determinaciju različitih vrsta ptica.

Priroda-krstarenje-Obedskom-mocvarom
Autor fotografije Zekic

Kada kažemo Obedska bara ribolov, to znači da ovde možete uzivati i u sportskom i rekreativnom ribolovu. Ukoliko nemate svoj pribor možete ga iznajmiti, dok dozvole možete da kupite u info centru. Ukoliko želite da Obedsku baru obiđete samostalno, možete se odlučiti za čamac sa veslima, ili vožnja katamaranom sa vodičem koji će vas detaljno upoznati sa prirodnim lepotama ovog područja.

Postoje i organizovane pešačke ture sa stručnim licem na čak tri staze: Putevi đurđevka, Staza potkovice, Kružna edukativna staza. Vreme možete iskoristiti i za vožnju bicikle trasiranom pešačkom stazom. Možete se prošetati i do drvenog vidikovca odakle se može videti Krstonošića okno, koje predstavlja najveće stalno vodeno ogledalo.

Međunarodni kamp mladih

Kamp mladih predstavlja volontersko-radni kamp ekološkog karaktera koji se organizuje svake godine i okuplja mlade ljude iz Srbije ali i čitavog sveta, u cilju poboljšanja uslova kako bi se ptice vratile u svoja staništa dok drugim životinjama obezbeđuju normalno funkcionisanje u ovom predelu.

Smeštaj i prenoćište

Obedska bara restoran predstavlja turistički objekat nacionalne kuhinje sa prenoćištem koji se nalazi na samoj obali Obedske bare prema Kupinovu. Restoran poseduje i letnju baštu koja raspolaže sa čak sto mesta za posetioce.

Poseta Obedskoj bari – Uživajte u čarima prirode

Za posetu Obedskoj bari vam je potrebno dobro raspoloženje, bilo da ste avanturisti ili turisti u društvu prijatelja ili porodice, uz adekvatan sprej protiv komaraca i obuću/odeću prilagođenu vremenskim uslovima, ne preostaje vam ništa drugo nego da uživate u prirodnim lepotama ovog mesta i upoznate se sa biljnim i životinjskim svetom iz prve ruke.

Radno vreme info centra Obedska bara: ponedeljak-nedelja: 7-19