Planina Goč – Šta videti: 5 Zanimljivosti za Izlet

planina Goč

Goč je planina koja će turiste dočekati sa bogatom prirodom i sa mnogo iznenađenja. Međutim, kao prvi komšija Vrnjačke Banje nema slavu kojom se kraljica među banjama diči.

Prirodne lepote Goča

Dok su u Vrnjačkoj Banji smeštajni kapaciteti puni toliko da je nekad nemoguća misija pronaći smeštaj za vreme vikenda, Goč je lokacija koju turisti tek otkrivaju.

goc planina zanimljivosti
Izvor: @vrnjacki_fotograf

A razloga da se svrati do Goča ima i više nego dovoljno. Bogata vegetacija koja se ponosno širi celom planinom, vidikovci sa kojih se vidi pola Srbije, modro zeleno jezero, pa i jedno bajkovito dečije odmaralište, sve su to razlozi zbog kojih bi Goč trebalo da bude u vrhu domaćih turističkih destinacija.

Otkrićemo vam šta vredi posetiti na Goču, a ako želite da vam obilazak bude organizovan možete poći na jednodnevni izlet okoline Goča i Mitrovog polja

1. Bajkoviti kutak za decu

Centar Dečijih Odmarališta nije naziv koji će namamiti gomile turista da dođu i vide šta se to krije u kutku planine namenjenom deci osnovnoškolskog uzrasta.

Međutim, uređenje ovog odmarališta je toliko maštovito i detaljno, da čak ni odrasli ne žele da odu odatle. Centar Dečijih Odmarališta na Goču je mesto na koje dolaze beogradski đaci uzrasta do četvrtog razreda, a ono što su uradili ljudi koji su zaduženi za održavanje, zaslužilo je da se nađe na listi najmagičnijih mesta na svetu.

Gde god se okrenete videćete neki drveni mostić, neobične drvene klupe ili cveće u najneobičnijim posudama. Teško je pobrojati svaki detalj koji su radnici samostalno ručno pravili, ali svakako ne treba izostaviti mini učionice napravljene u buretu, klupu za zaljubljene, mini jezero i naravno mnogo cveća.

I ništa se ovde ne baca. Tako ćete umesto saksija videti stare dečije čizme iz kojih se preliva šareno cveće, stare gume koje su tu da pridrže cveće ili da budu deo baštenskog nameštaja.

Videćete i drveće prijateljstva sa imenom učenika koji su ih posadili. Odmaralište je otvoreno tako da možete doći ovde sa decom ili čak i sami a najbolji period je naravno tokom letnjih meseci kada možete da se zavučete u svaki kutak ovog čarobnog dvorišta.

2. Vidikovci

Nekoliko je vidikovaca zbog kojih vredi prepešačiti po koju stazu, a može se i kolima ako ste tako došli na Goč. Put je nedavno uređen i veći deo planine može se preći automobilom bez mnogo muke.

Vidikovac Krst ipak je naš favorit zbog širine pogleda koji puca sa drvene osmatračnice. Popnete li se na njen vrh videćete gotovo pola Srbije i to u njenom najlepšem izdanju. Trstenik, Kraljevo, Gledićke planine, Rudnik, obrisi Kopaonika, čak i Rtanj, samo su neki od nekoliko planina koje odavde možete videti.

Najveće bogatstvo ove prirodne panorame su svakako šume koje se prelivaju u različitim nijansima zelene po planinskim masivima. To je jedan od onih vidikovaca na kojima ćete pomisliti: “Koliko je ova zemlja lepa!!!”

U blizini postoji još jedan vidikovac ispred kog se prostire cela Vrnjačka Banja i kažu da je posebno lep predveče kada se popale sveta u njenim ulicama.

Kod tog vidikovca neretko ćete zateći likovne kolonije ili pojedinačne umetnike koji su u skladu sa prirodnim okruženjem po ceo dan rade na nekom novom delu.

3. Jezero Selište

Da vidite fotografiju gočkog jezera Selište, pomisli biste da je reč o promo materjalu za turističke potencijale Švajcarske. Bogata zelena boja vode oivičena ponosnim četinarima asocira na daleke destinacije, a ustvari je tu, na Goču, svima nama na koji sat putovanja.

Reč je o veštačkom jezeru, koje ponekad služi za vodosnabdevanje banje, ali je lepo kao da ga je sama priroda skrojila. Zbog njegove namene nije dozvoljeno pecanje niti kupanje, ali da sednete pored i uživate u pogledu to je svakako dozvoljeno, pa neka vas ne iznenade prolaznici koji su ovde zaustavili automobil I izneli sremljenu kafu pa zatim seli na hoklicu i dožive nešto o čemu se sanja tokom zagušljivih dana u gradu.

Malo dalje kada obiđete jezero naći ćete na od skoro napravljeno mesto u prirodi za roštiljanje sa sve česmom i ako ste prvi stigli, vaše je.

4. Lekoviti Goč

planina goc
Izvor: @vrnjacki_fotograf

Celu planinu možemo slobodno proglasiti – lekovitom. Kažu da je kombinacija boravka na Goču i u Vrnjačkoj Banji jedna od najdelotvornijih antisres terapija koje možete sebi priušiti danas.

Čist vazduh i miris Goča odlični su za opuštanje i umirivanje. Ko se opredeli za šetnje njegovim predelima, sigurno će se kući vratiti preporođen.

Jedan od glavnih aduta ove planine su svakako biljke. Na stotine različtih vrsta pruža se kroz livade i šume, a mnoge od njih su i lekovite. Tako ćete često naići i na meštane koji prodaju razne proizvode od tog lekovitog bilja po prilično prihvatljivim cenama.

Čajevi i melemi od tih biljaka dobri su za reševanje gojaznosti, smirivanje stresa, problem sa želudcem kao i za proširene vene. Kako je lečenje ovakvim putem sve popularnije, tako se sve više meštana okolnih mesta posvetilo pravljenju preparata od bilja sa planine.

Životinjski svet ovde nije tako bogat kao biljni iako ima i kutaka za lovce. Zeca i lisicu možda će i naći, dok su divlje svinje i vukovi postali izuzetno retki. Ipak, sve to Goč čini izuzetno pitomom a turistima je naručito privlačna u proleće.

5. Aktivnosti na Goču

Na ovu planinu se dolazi porodično ili sa društvom, vole je domaći turisti, ali neka vas ne iznenadi ni francuski, italijanski ili engleski jezik, jer i stranci sve češće dolaze da uživaju u pogodnostima planine.

Smeštajni kapaciteti drže stanard i prihvatljive cene pa su tu vile sa bazenima i lepim pogledom, ali i odmarališta sa spotskim terenima i bazenom koji se svakodnevno iznova puni blago mineralnom vodom.

Plivanje u bazenu dok ste okruženi raskošnim planinama svakako je doživljaj sam po sebi, ali ne i jedina aktivnost kojom se možete zabaviti dok ste na Goču.

Dve ski staze su tu, i one su intresantne za sve one koji se tek oprobavaju u skijanju. Na Goču skijanje je još uvek zavisi od prirodnog snega, jer veštačkog osneživanja još uvek nema, mada se porodice zimi tu neretko smeste i uživaju u dve staze koje za sad postoje.

Ipak, za sada su letnji meseci vreme kada je Goč turistima najmiliji. Jedan od razloga su i ciklo ture kojima može da se obiđe deo lepe planine. Bicikl se može iznajmiti u Vrnjačkoj Banji i onda uz vodiča stići do vidikovaca, veštačkog jezera i ostalih kutaka ove planine.

Šetnja je takođe moguća i čak veoma preporučljiva, a u planu je obeležavanje dodatnih staza kako bi planina što spremnije dočekala turiste.

Posebno zanimljiv boravak na Goču biće kada se omogući vožnja vozićem kroz planinu do ključnih lokacija. Ovaj projekat je trenutno u izradu a mi ćemo se rado vratiti na ovu planinu kada vozić krene u svoj prvi obilazak.

Oktrili smo vam šta vredi posetiti na Goču, a ako želite da vam obilazak bude organizovan možete poći na jednodnevni izlet okoline Goča i Mitrovog polja