Rtanj – Tajnovita planina istočne Srbije

Prirodne lepote Rtnja nisu jedine karakteristike koje ima. Specifičan izgled ove planine smeštene u istočnoj Srbiji godinama unazad donosi misteriozne priče oko njenog nastanka. Za jedno smo sigurni, Rtanj je turistička destinacija u Srbiji koju morate posetiti.

Dovoljan je jedan pogled na planinu Rtanj pa da shvatite zbog čega se o njemu ispredaju tolike legende i mitovi. Planina koja se naglo uzdiže iz ravnice, oblik trostrane piramide sa izraženim ivicama i najviši vrh Šiljak sa 1565 metara nadmorske visine koji ima oblik gotovo pravilne kupe izaziva divljene, pa se i među onim najvećim skepticima probudi pomisao: da li je ovo zaista delo prirode ili je pak neko drugi tu umešao prste?

Planina Rtanj smeštena je u istočnoj Srbiji, u blizini Boljevca. Pripada Karpatskim planinama, njegovo podnožje sastoji se od peščara i stena a u višim delovima od krečnjaka.

Zbog svog specifičnog oblika Rtanj predstavlja svojevrsni prirodni fenomen kraškog reljefa. Južnu stranu planine karakterišu blagi padovi a dalje prema podnožju se spušta visoravan ka Soko Banji. Na severnoj strani izrazito je odsečen sa oštrim grebenom pri vrhu, prekriven šumama i pašnjacima, bogatim autohtonim biljnim vrstama i izvorima bistre planinske vode.

Među biljnim vrstama, od kojih su mnoge zaštićene zakonom, svakako je najpoznatiji čuveni Rtanjski čaj (lat. Saturea montana) kojem pored mnogobrojnih lekovitih svojstava pridodaju još i to da deluje kao snažan afrodizijak.

Pored neosporne prirodne lepote, brojnih pećina, jama i izvora, Rtanj je idealno mesto za planinare i avanturiste, a pripoveda se da se pogled sa njegovog vrha Šiljak pruža čak do učća Save i Dunava.

Međutim, sve više ljudi na Rtanj dovode neverovatne priče o njemu kao mestu koje apsorbuje kosmičku energiju, kao i mitovi o vatrenim kuglama i zmajevima. Koliko je ova planina obavijena velom misticizma dokazuje i to da čak postoje tvrdnje da je planina u stvari piramida koju je tu podigla vanzemaljska inteligentna rasa.

Sećamo se famoznog 21.12.2012. koji su mnogi promovisali za kraj sveta po majanskom kalendaru, kada je stotine stranaca pohrlilo na Rtanj da na njemu potraži spas od apokalipse.

Tome su verovatno umnogome doprinela i merenja koja su pokazala da je nagib strana na Rtnju gotovo isti kao onaj na piramidi Meseca u Meksiku a da se njegovi uglovi poklapaju sa uglovima Keopsove piramide. Ko će ga znati.

Bilo kao mesto koje obiluje lekovitim biljem i zdravom planinskom vodom, mesto aktivnog odmora i rekreacije, ili pak najveća neotkrivena piramida na svetu gde se događaju razna neobjašnjiva čudesa, Rtanj je na vrhu naših preporuka kao domaća turistička destinacija koju bar jednom morate posetiti.