5 Razloga da Posetite Kanjon Uvca

Uvac, specijalni rezervat prirode, jedna je od najčešćih asocijacija na prirodne lepote Srbije, zahvaljujući ukrštenim meandrima kroz koje protiče reka Uvac. Osim ovog moćnog prizora Kanjon reke Uvac nudi brojne ubedljive razloge da dođete i doživite jedan od najupečatljivijih izleta.

Beloglavi sup, tajne pećine i uvale su samo neke od lokacija koje možete videti tokom obilaska ovog specijalnog rezervata prirode. Zato i ne čudi da je ovo destinacija koju i strani turisti već odlično poznaju i dele preko svoji profila na društvenim mrežama ili blogova brojne fotografije.

Uvac Atrakcije

Mi vam u daljem tekstu predstavljamo 5 glavnih atrakcija Uvca.

Vidikovac Molitva

Jedna od najprepoznatljivijih fotografija Srbije je upravo ovaj vidikovac sa koga puca moćni pogled na jedinstvene uklještne meandre kanjona reke Uvac. Do vidikovca je najlepše stići peške od lokaliteta Krstac uz samu obalu Uvca. Do vidikovca Molitva ima nekih 6 kilometara nenaporne šetnje. Kada nakon sat i po do dva stignete na odrediše shvatićete da fotografije nisu ulepšavane, meandri Uvca zaista jesu jedan najčudesnijih prizora iz Srbije. Alternativa je put sa rendžerima u džipovima. U ove moćne meandre vode reke Uvac, duboko su usekle svoje korito i opasale se krečnjačkim stenama. Tako je formirana možda i najpoznatija krečnjačka dolina naše zemlje. Prosečna dubina doline je između 200 i 300 metara. Jedinstveni Uvac okružen je planinama Zlatar, Murtenica, Čemernica, Jadovnik i Javor, a oko dve trećine teritorije rezervata nalazi se na teritorije opštine Nova Varoš. Svu ovu lepotu videćete ukoliko dođete od jednog od nekoliko vidikovaca u rezervatu. Sa te pozicije takođe videćete i drugu posebnost ove rečne doline.

Beloglavi sup

Upravo je još jedan veoma važan razlog da dođete do nekog od vidikovaca rezervata prirode Uvac. Kažu da je dovoljno da stojite sat vremena i da ćete nekog predstavnika ove vrste sasvim sigurno ugledati na nebu. Ko je zaljubljenik prirode trebalo bi obavezno da ponese dvogled kako bi što bolje iskoristio jedinstvenu priliku za posmatranje retke vrste. Beloglavi sup je inače vrsta orla lešinara, a ono što ga čini tako moćnim osim njegove boje je i raspon krila koji dostiže i do tri metra, zbog toga je beloglavi sup bio uzor pri pravljanju nekih letelica. Blizu brane nalazi se hranilište beloglavih supova, koje izgleda spektakularno kada im rendžeri donesu hranu. Pored zgrade hidroelektrane nalazi se kavez za ptice na rehabilitaciji, koji se takođe može posetiti sa rendžerima. Ova retka vrsta bila je pred izumiranjem nakon Drugog svetskog rata, ali je loklano stanovništvo u saradnji sa biolozima uspelo da ih sačuva. Sada je kanjon Uvca najveće stanište beloglavog supa na Balkanu i među najvećima je u Evropi. Uloga beloglavog supa u prirodi je veoma važna zato što se hrani isključivo uginulim životinjama što znači da sprečava širenje zaraze.

Pećine Uvca

Svi ste čuli za za čuvene meandre Uvca, a koliko vas zna za predivne pećine rezervata Uvac? U ovom rezervatu nalazi se najveći do sad poznati pećinski sistem u Srbiji. Čine ga dve pećine i jama. Ušačka pećina, Ledena pećina i jama Bezdan povezane su međusobno kanalima i prave ovaj jedinstveni sistem koji ima ukupno četiri ulaza. Ušačka pećina ima kanal kroz koji povremeno protiče Duboki potok. Njeno bogatstvo je u obilju pećinskog nakita. Dvorane Ledene pećine takođe su bogate nakitom, a posebnom je čini i veliki broj travertinskih terasa. Kroz pećine se može proći peške bez posebne opreme sa dobrim osvetljenjem, ceo sistem je dugačak oko 6 kilometara. Osim ovog pećinskog sistema postoje još neke pećine u ovom rezervatu prirode. Tubića pećina nalazi se u selu Tubići udaljenom 5 km od Sjenice. Pećinski nakit krasi dvorane i ovog mesta, ali je jedan deo poplavljen pa je moguće ući samo čamcem. Baždarska pećina nalazi se na 10 kilometara od Sjenice takođe je okićena obiljem pećinskog nakita.

Bogat životinjski svet

Pored beloglavog supa na ovo mesto vratile su se još dve vrste orlova lešinara koje su ranije potpuno nestale. Kamere i fotoaparati na hranilištu su tokom nekoliko prošlih godina zabeležile crnog lešinara sup starešina kao i belu kanju. Čuvari parka se nadaju da će rezervat Uvac u narednim godinama postati njihovo stalno stanište. Inače rezervat je prirodno stanište i za mnoge druge ptice: orla belorepana, surog orla, orla mišara, orla zmijara, kao za i brojne vrste jastrebova i sova. Međutim, Uvac nije samo omiljeno mesto za život pticama. Zbog čistine vode, ovuda plivaju i različite vrste riba. Nezagađen, čist tok vode rezervata pogoduje čak za 24 vrste ribe među kojima su smuđ, klen, pastrmka skobalja, mrena i mnoge druge. Tu se ne završava bogatstvo životinjskog fona rezervata Uvac. Tokom šetnji morate biti pažljivi jer stene uvca kriju poskoke. A priroda je ovde odlična i za zečeve, lisice, medvede i kune.

Krstarenje Uvcem

Pešačenje je uvek dobar način da se upoznate sa nekim krajem a i da osetite malo fizičke aktivnosti. Međutim poseban doživljaj je svakako upoznavanje sa Uvcem iz čamca. Krstarenje Uvačkim odnosno Sjeničkim jezerom, izuzetno je popularno i to ne bez razloga. Tura kreće na 8 kilometara od Nove Varoši i prolazi oko 12-13 kilometara jezera. Posetioci tokom krstarenja imaju priliku da vide beloglave supove, ali da plove kroz bogatu Ledenu pećinu. Cela tura traje tri do četiri sata. Oni koji bi da osete ovo iskustvo, ali bi i da prošetaju rezervatom takođe imaju opciju. Organizuju se i ture koje kombinuju krstarenje i pešačenje. Deo puta posetioci prođu u čamcu iz kog mogu da posmatraju beloglave supove, a onda peške idu do vidikovca Veliki vrh koji nudi jedan od najmoćnijih pogleda na Uvac. Potom se ponovo krstarenjem vraćaju nazad. Ova tura će vam oduzeti nešto više vremena jer traje od pet do šest sati.

Uvac je zaista jedan od najspektakularnijih prirodnih prizora koje možete videti u našoj zemlji i stoga bi trebalo barem jednom da obiđete ovaj lokalitet. Zbog nepristupačnosti u selu Uvac se nalaze i mnogi manastiri poput manastira Uvac i Dubrava koji su skoro i obnovljeni.