Veštačka jezera u Srbiji – 5 nezaobilaznih mesta (FOTO)

divljansko jezero
Izvor: @deteoktobra

Predstavljamo vam 5 veštačkih jezera u Srbiji koja su možda manje poznata široj javnosti, ali koja svakako mogu biti vaše sledeće turističke destinacije tokom leta.

Predlažemo da ih obiđete svih pet i da se lično uverite u lepote prirode koje ona čine.

Veštačka jezera u Srbiji koja morate videti

Veštačka jezera su destinacije idealne za boravak i kupanje tokom nekog od vrelih vikenda leta. Iako je prva asocijacija na veštačko jezero u Serbiji prelepi Đerdap, po celoj zemlji napravljena su jezera jednake lepote.

Na žalost poznata su uglavnom meštanima okolnih naselja. Nastala uglavnom kao brane od poplava, nezgrapnih imena, ova jezera se savršeno uklapaju u svoje prirodno okruženje i idealna su za izlete, kupanje ili pecanje.

Da li su stvarno takva najbolje je lično da se uverite. Izabrali smo sledećih 5 jezera da vam ih približimo.

1. Jezero Barje

jezero barje
Izvor: @bistro2021_

Jezero Barje je veštačko jezero koje definitivno treba da pronađu oni koji vole kupanje u prirodi u miru i tišini bez mnogo gužve i galame. Jezero u podnožju planine Kukavice na 25 km od Leskovca nastalo je krajem osamdesetih godina prošlog veka.

Brana visoka 75 m podignuta je u kulisuri reke Veternice radi vodosnabdevanja Leskovca i zaštite od poplava, ali je postalo i prava mala oaza za uživanje na vodi u tišini prirode.

Šume i ostala priroda oko jezera su u potpunosti očuvani, ali postoji mali problem. Obale su nepristupačne, pa samo najuporniji posetioci uspeju da uživaju u tom ambijentu nastalom u saradnji ljudske ruke i prirode.

Površina jezera je 13 m kvadratnih dok dubina iznosi oko 35 m a bogato je i ribom.

2. Jezero Međuvršje

jezero medjuvrsje
Izvor: @vikend.beg

Možda niste čuli nekog od svojih prijatelja kako ide da provede vikend na jezeru Međuvršje, ali ovde se polako razvija vikend turizam i ukoliko se odlučite da obiđete ovu lepotu imaćete sve što vam je potrebno.

Jezero Međuvršje je veštačkog tipa koje se nalazi na izlazu Ovčarsko – kablarske klisure i najveće je na Zapadnoj Moravi. Za vreme visokih vodostaja dužina jezera je i do 11 km a dubina iznosi oko 20 metara.

Nastalo u okruženju naše najimpozantnije klisure, ovo jezero svakako da ima kao najjači adut prirodno okruženje da namami posetioce.

Kupanje u ovom jezeru po vrelim danima je poseban gušt, ali tu su još neke zanimljivosti koje će privući znatiželjnog turistu.

U blizini jezera nalaze se poznati i zakonom zaštićeni manastiri, kao i neke interesantne pećine. Turisti mogu da predahnu i u nekom od ugostiteljskih objekata, ali i da plove čamcem po jezeru.

3. Krajkovačko jezero

krajkovacko jezero
Izvor: @simon.traveler

Veštačko jezero nastalo osamdestih godina prošlog veka na Krajkovačkoj reci, levoj pritoci Južne Morave jedno je od lepših veštačkih akumulacija kod nas.

Ovo jezero se fino smestilo u podnožju planine Mali Jastrebac tako da vam može pružiti pravu hladovinu po vrelom letnjem danu.

Lepa priroda obala za kupače dovoljni su razlozi da se zaputite na ovo skriveno jezero na samo 27 kilometara od Niša.

Ovo jezero za vikend poseti i nekoliko stotina gostiju, a jedino što mu nedostaje je više promocije. Inače Krajkovačko jezero važi za jedno od najčstijih kod nas.

4. Jezero Jarevac

jezero jarevac
Izvor: @izleti.srb content

Jarevac je veštačko jezero koje morate obići ukoliko deo odomora ovog leta budete proveli na Tari. Ova planina svakako ima dovoljno svojih aduta koje treba obići, ali tokom letnjih meseci poseta Jarevcu se podrazumeva.

Smešteno među prelepim zimzelenim blagom Tare, lepo uređeno, spremno je da ugosti turistu koji voli da se opusti pokraj planinskih jezera.

Veštčko jezero je bogato ribom, ima uređeno i izletište pa ako i nije dan za kupanje imate gde da se opustite. P

ut do jezera je adekvatno obeležen pa ćete ga lako naći ukoliko se zaputite u ovaj kutak našeg najpoznatijeg nacionalnog parka.

5. Divljansko jezero

divljansko jezero
Izvor: @deteoktobra

Divljansko jezero je veštačko jezero idealno za ribolovce i kupače. Smestilo se u podnožju Suve planine, komšije su mu dva srednjevekovna sela a opasano je prelepom prirodom tog kraja.

Nalazi se na 5 km od Bele palanke na putu ka Babušnici i nije ga teško pronaći, ali je više poznato među ribolovcima nego domaćim turistima.

Ovo ni ne čudi s obzirom na to da je jezero nastalo osamdesetih godina prošlog veka i da je bogato šaranom, pastrmkom, tostolobikom, amurom, deverikom i drugim izazovima za pecaroše.

Zbog toga se ovde svake godine održava takmičenje u sportskom ribolovu. Obala je uređena dovoljno da preko letnjih meseci može da ugosti kupače.