Vlasinsko jezero – Biser jugoistočne Srbije

Na krajnjem jugoistoku Srbije nalazi se jedan od njenih najvećih bisera – Vlasinsko jezero. Ovaj prelepi predeo netaknute prirode raspolaže ogromnim turističkim potencijalom koji je tek delimično počeo da se koristi.

Vlasinsko jezero predstavlja predeo netaktnute prirode, čistog planinskog vazduha. To je nezaboravan krajolik za odmor sa voljenom osobom, porodicom ili društvom. Jedinstvena plutajuća ostrva, biljka mesožderka, ledeno hladna izvorska voda sa desetine kladenaca, srdačni južnjački domaćini, doživljaj koji ćete prepričavati, mesto na koje ćete se uvek vraćati.

Vlasinsko jezero – Atrakcije za vaš savršeni odmor u prirodi

Vlasinsko jezero smešteno je na krajnjem jugoistoku naše zemlje, na području opštine Surdulica. Površina jezera je petnaest kvadratnih kilometara, najveća izmerena dubina iznosi 35 metara a samo jezero se nalazi na 1.204 metra nadmorske visine.

Vlasinsko jezero se rađalo punih osam godina (u periodu od 1946. do 1954. godine). Brana je završena do 1949. a jezero je počelo da se puni 9. aprila iste godine da bi 1954. dostiglo svoj puni kapacitet od neverovatnih 165 miliona kubnih metara vode. Posle izgradnje, čak trećina površine jezera bila je prekrivena plutajućim ostrvima (ustvari, radi se o delovima treseta koji su se otkinuli od novoformiranog dna jezera). U početku su plutajuća ostrva bila namenski vezivana za obalu da bi se sedamdesetih godina prošlog veka uočila njihova jedinstvenost i lepota. Danas ih je ostalo tek još nekoliko i svake godine kada budete dolazili čekaće vas na različitim mestima.

Prirodni raj jugoistočne Srbije

Vlasinsko jezero sa svojom tamno plavom bojom na sredini i svetlijom plavom uz obalu oivičeno je zelenim šumama i pašnjacima sa izuzetno bogatim biljnim i životinjskim svetom. Okruženo je planinskim masivima Čemernika, Plane i Vardenika izmedju kojih protiču kristalno bistri i ledeni planinski potoci i reke koji se u njega ulivaju (jezero ima oko 110 pritoka). Predstavlja i svojevrstan „ribolovački raj”: bogato je šaranom, somom, klenom, grgečom, pastrmkom i belim amurom.

Vlasinsko jezero zbog svoje prirodne lepote, jedinstvene tišine i čistoće netaknute prirode idealno je za posete ne samo u letnjem periodu već i preko cele godine. Na žalost, ogroman turistički potencijal ovog bisera jugoistočne Srbije vrlo je malo iskorišćen. Celokupni smeštajni kapaciteti svedeni su na samo dva hotela (od toga jedan u vlasništvu države) kao i na privatni smeštaj u vikendicama.