6 Vrela Srbije – Predivni izvori srpskih reka (FOTO)

krupajsko vrelo
Izvor: @izleti.srb

Vrela u Srbiji su mesta koja vas mogu hipnotisati i zbuniti. Da biste se divili tirkiznoj vodi ili modrozelenom izvoru ne morate ići na neko od grčkih ostrva, dovoljno je da obiđete jedan od mnogobrojnih i neverovatnih izvora naših reka.

Prelepa boja vrela već vas je možda i iznenadila na nekoj fotki koja prezentuje prirodne lepote Srbije, ali oni koji su ih videli uživo kažu da je utisak neuporediv.

Najelpša vrela u Srbiji

Za neka se ne zna koliko su duboka, za jedno se ne zna da li je najveće vrelo ili najkraća reka, ali se su svi saglasni oko toga da su lokacije koje treba dodatno urediti i promovisati. Pogledajte kojih je to 6 najlepših vrela Srbije.

1, Krupajsko Vrelo

krupajsko vrelo
Izvor: @izleti.srb

Krupajsko vrelo je najpopularniji i svakako najpoznatiji predstavnik vrela u Srbiji. Gotovo svima je poznata fotografija tog izvora i većina na prvi mah pomisli da je to mesto iz neke čarobne šume na drugom kraju planete.

Međutim, da bismo videli ovaj tirkizni dragulj dovoljno je da svartimo do istočne Srbije.

Zapadno podnožje planine Beljanice čuva ovu dragocenost kao i sve misterije koje istraživači do danas nisu mogli da utvrde poput one kolika je dubine prelepog vrela?

Prozinost vode je u različitim periodima od 1 do 5 metara, a neka istraživanja od pre desetak godina pretpostavljaju da bi dubina mogla biti i preko 120 metara.

Još jedna od misterija je poreko ovog kraškog vrela? Jer nijedan potok ne puni vode vrela. Krupajsko vrelo je početak Krupajske reke, koja se kasnije uliva u Mlavu kao njena leva pritoka.

Ovo idilično vrelo nije uvek ovako izgledalo. Prvobitno je tu postojala drvena brana koju je voda srušila, pa je potom izgrađena brana od čvršćeg materijala i od tada Krupajsko vrelo dobija izgled jezera.

Ipak, nije to jezero u koje ćete rado uskočiti s obziorm na to da je temperatura vode od 9 do 11 stepeni. Voda je pre izgradnje brane isticala iz pećine, čije se danas samo deo vidi.

Put ka vrelu je svima dostupan jer kreće iz jedog od okolinih mesta, a taj kraj osim prirodne dragocenosti nudi i kulturno – istorijske znamenitosti.

Na putu do vrela nalazi se manastir Manasija, a u blizini je i manastir Ravanica zadužbina Kneza Lazara Hrebeljanovića.

2. Vrelo Mlave

vrelo mlave
Izvor: @beautiful_serbia_

Vrelo Mlave je zaštićeno kao hidrološki spomenik prve kategorije. Razlog za to uočava se na prvi pogled, ali je lista osobina koje su mu dale taj status mnogo duža.

Žagubičko vrelo, kako mu je drugo ime, je izvor reke Mlave i uveliko je poznato kao turistička atrakcija.

Prvi razlog tome je njegov bajkovit izgled koji duguje algama. One daju modro zelenu boju Vrelu Mlave, zbog kojih turisti rado dođu barem da se fotkaju pored ove čudesne oaze.

Pošumljene padine samo ističu magičnu boju vode čija je prozirnost nekada i do 10 metara.

Vrelo Mlave nalazi se na samo jedan kilometar od centra Žagubice, te turistima ne treba mnogo spretnosti kako otkrili tamnnozeleni dragulj tog kraja.

Temperatura vrela je od 9 do 11 stepeni. Sam izvor podseća na jezero, a okolina je odlično uređena pa turisti mogu da odmore i uživaju u plavo – zelenom prizoru u zavisnosti kako se svetlost igra sa vodom.

3. Vrelo Gradca

vrelo gradac
Izvor: @biljana__v

Ali ne jedno, već dva vrela. Gradac je reka interesantna po mnogim odlikama među kojima je i ta da ima i dva vrela – gradačka vrela nadaleko poznata po lepoti.

Prvo vrelo je Zelenci i predstavnjeno je sa 7 izvora na levoj obali reke, raspoređenih na dužini od stotinak metara. Po snazi je najmoćniji prvi i najviši izbor koji izbija iz stena iznad rečnog korita.

Druga zona isticanja je oko 250 m nizvodnije, u konkavnom delu rečnog meandra, sa njegove desne strane. U najvećem delu godine isticanje ovog vrela, koje se zove Kolovrat, maskirano je vodom rečnog toka Gradca, odnosno vodom vrela Zelenci.

Reka Gradac poznata po svojoj čistoći okuplja bogat životinjski svet. Bistrina te vode Gradačkim vrelima daje nezaboravan izgled i doživalj svima onima koji odluče da ih posete.

4. Vrelo Perućac

perucac vrelo
Izvor: @bogatstvosrbije

Najveće vrelo ili najkraća reka pitanje je sad. Vrelo Pećurac još jedan izvor u Srbiji koji vodi bitku sa Krupajskim, za najlepše vrelo u Srbiji.

Mnogi ovo vrelo nazivaju rekom čak ima i drugo ime – Godina zbog svoje dužine od 365 metara. Za sada definitivno ima titiulu najvećeg vrela u Srbiji. Ovo vrelo nalazi se na desetak kilometara od Bajine bašte, a izbija iz planine Tare.

Mnogi ga smatraju jednom od najlepših lokacija zapadne Srbije. Perućac je jedno od vrela koje se može podičiti vodom izuzetne čistoće.

Na početku se čak nalazi i ribnjak do kog postoje uređene staze kao i okolina. Vode ovog vrela prolaze kroz naselje Perućac i oni koji su ga posetili kažu da su naručito značajne u letnjim mesecima kada osvežavaju čitavo mesto.

Jedna od najlepših karakteristika perućačkog vrela jeste što voda prelazi preko kamenja takvom silinom da u jednom mometnu pravi slapove, odnosno vodopade.

Posetioci koji su imali priliku da vide najveće vrelo u Srbiji, zameraju što je uređen samo deo oko ribnjaka umesto duž celog toka. Mnogi koji su ga obišli tvrde da je upravo Perućac najlepše vrelo Srbije.

5. Taorska Vrela

taorsko vrelo
Izvor: @spale87

Pravo mesto da se podivite ovoj lepoti za koju možda do sad niste ni čuli je upravo proleće. Tada na ovom vrelu ima najviše vode pa samim tim tokom ovih meseci se može uživati u najimpresivnijem izdanju ovih vrela koja se nalaze u okolini Valjeva.

Danas gotovo zaboravljena, nekad su bila glavni adut turističkih brošura Jugoslavije. Iako sad nemaju taj izgled i dalje deluju prilično moćno i čarobno tvrde oni koji su se pomučili da dođu do njih.

Taorska vrela bila su turistička atrakcija do 80-tih godina prošlog veka, kada su vrela kaptirana a voda odvedena za potrebe kosjerićkog vodova.

Uprkos tome, voda se i danas ovde egzotično preliva iz otvora pećine preko kamenja i uspeva da stvori utisak vodopada neke daleke zemlje.

Vrela se ulivaju u reku Skrapež čije je izvorište ispod Povlena, jedne od najpoznatijih valjevskih planina. Interesantno je da se ovde nekad nalazilo 12 vodenica ali je nažalost do danas opstalo tek nekoliko.

Do vrela se može doći i automobilom preko Kosjerića a postoji i autobus koji vozi iz Valjeva do Donjeg Taora.

6. Vrelo Grze

vrelo grze
Izvor: @m.jovanovic77

Omiljeno izletište stanovnika Paraćina moglo bi biti i jedna ozbiljna atrakcija među domaćim turistima. Cela reka ima neku modru zelenu boju, tako je barem opisuju srećnici koji su uživali na izletu kraj nje.

Međutim, pravo uživanje je kada se popnete 3 km uzvodno i dođete do vrela Grze. Ima više izvora, ali je najlepši kako kažu pod bukvom, a vreme za obilazak je isto proleće.

Upravo zato što ima najviše vode u tom periodu, pa njena silina daje odličan utisak posmatraču uzbudljivog vrela. Voda i ovde pada u slapovima sa zelenim ramom okolne prirode i čini prizor koji će vam se urezati u pamćenje.

Utisci onih koji su posetili ovo izletište su različiti. Jedni kažu da se tragovi ljudskog boravka vide na sve strane i da fali koja drvena klupica, drugi tvrde da je okolina lepo uređena.

Ipak svi su složni u tome da se sve zaboravi kada se dođe do vrela Grze. Tu postoji i jedan most ljubavi, na kom se može naći i pokoji katanac baš kao u Vrnjačkoj Banji.

Takođe, postoji i staza zdravlja kao i lokalna pećina za sve koji vole od prirode da vide što više. Dok ste tamo možete obići i manastire Ravanicu, Svetu Petku i Manasiju.

Kažu da za ovaj izlet treba da izdvojite makar jedan dan. Hrana je isto adut ovog kraja pa se preporučuje da probate grzansku pastrmku, pasulj sa Grze ili jagnjetinu ispod sača.