5 razloga da posetite Borsko jezero

Od Aleksandar Milutinović preko

Borsko jezero je jedna od domaćih destinacija koja se često spominje. Kada je prošle godine krenula priča o vaučerima koje dodeljuje Vlada a mogu da se iskoriste u nekoj od domaćih destinacija, neki su i sa podsmehom govorili o toj lokaciji…

Međutim, plavičasta voda i uređeno odmaralište nije sve što ima da ponudi ovaj kraj. Upoznajte se sa 5 razloga zbog kojih ćete razmisliti da svoj odmor ali i vaučer iskoristite upravona Borskom jezeru.

1. Lazareva pećina

Zlotske pećine odnosno Lazareva pećina jedna je od turistički najuređenijih kod nas. Mnogi je svrstavaju i među najlepšima ujedno je i pod zaštitom države zbog svog izuzetnog značaja.

Ono zbog čega svakako treba da je obiđete ako posetite Borsko jezero su svakako arheološka nalazišta iz doba Rimljana i Neolita. Postoje dve priče o tome kako je zavrednela i svoje drugo ime. Naime, u Zlotu postoji verovanje da se knez Lazar skrivao u toj pećini o čemu su kasnije svedočili i ostaci domaćih životinja koje su oni navono jeli.

Druga priča kaže da se tu skrivao neki Lazar od Tatara i Turaka. Pećina je u vreme turske vlasti bila zatvorena kako se tu ne bi skrivali hajduci.

Pećina se nalazi na dvadesetak kilometara od Bora, a postoje i uređene pešačke staze kako bi obilazak bio što prijatniji. Pećina ima i koncertnu dvoranu pa se desi da se i neki koncert održi na ovoj speciičnoj lokaciji.

2. Lazarev kanjon

Moćan pogled pruža se na ovaj kanjon koji nije do kraja ispsitan. Dubina ovog impresivnog lokaliteta dostiže i do 500 stotina metara.

Prepun je kraških obilika vrtača i pećina od kojih je najpoznatija Zlotska. Izazov je za sve one koji vole neurbanizovanu prirodu sa kojom preprekom na putu. Iskuskni planinari kažu da nije zahtevan za prolazak, mada se negde mora ići preko stena ili niz strmu padinu.

Divokoze vas mogu iznenaditi na ovom uzbudljivom putu ali i poskoci. Kažu da je Lazarev kanjon mesto sa najviše poskoka u Srbiji i da treba biti oprezan.

3. Tilva Njagra

Zvuči kao mesto na Tajlandu, a zapravo je u komšiluku borskog jezera. Tilva Njagra je poluvulkanska kupa koja se nalazi u tom kraju i za koju se smatra da krije rudna bogatstva.

U neka davna vremena na području Borskog jezera postojali su ogromni stratovulkani koji su bili visoki i po nekoliko hiljada metara. Jedan od najvećih nalazio se baš gde je sada Bor. Tilva Njagra ili Tika Njagra na vlaškom znači crni breg.

Strani investitori su bili zainteresovani za ispitivanje tog lokaliteta, međutim, neizvesno je da li će do toga doći. Prepreka su moguća zagađenja okolnih voda kao i vikend naselje koje je u blizini.

4. Crni vrh

Planina u okolinu Borskog jezera koja je svoje ime zavrednila zbog velikog fonda Borova koji se tu nalaze. Neki se čak usuđuju da tvrde da je najveći fond tog drveta u Evropi.

Kažu da je stimulativan, odličan za šetnju i rekreaciju . Odličan za automobilske trke ili džipijade. Crni vrh ima i svoju žičaru i pretenduje da postane jedan od glavnih zimskih centara ne samo u Srbiji već i u Evropi.

Kako bilo, dok uživate u čarima Borskog veštačkog jezera svakako biste trebali da prošetate tom planinom. Ko zna, možda se I vratite u ovaj kraj kada padne prvi sneg.

Planina u okolinu Borskog jezera koja je svoje ime zavrednila zbog velikog fonda Borova koji se tu nalaze. Neki se čak usuđuju da tvrde da je najveći fond tog drveta u Evropi. Kažu da je stimulativan, odličan za šetnju i rekreaciju.

Odličan za automobilske trke ili džipijade. Crni vrh ima i svoju žičaru i pretenduje da postane jedan od glavnih zimskih centara ne samo u Srbiji već i u Evropi. Kako bilo, dok uživate u čarima Borskog veštačkog jezera svakako biste trebali da prošetate tom planinom.

Ko zna, možda se i vratite u ovaj kraj kada padne prvi sneg.

5. Borsko jezero sa okolinom

Plavičasta boja jedne od najčistijih voda kod nas podseća na Sloveniju ili Norvešku sa svojim okruženjem.

Voda borskog jezera je toliko čista, da obiluje raznom ribom i zbog toga je omiljena destinacija i ribarima. Tokom letnjih meseci temperatura vode iznosi oko 25 stepeni tako da je savršena za kupanje.

Relasksacija u toj veštačkoj hidroakumulaciji nije jedino što vam nudi ovaj kraj. Pored svih navedenih okolnih sadržaja i atrakcija imate i mnoštvo mogućnosti uz samo jezero.

Uređeni su sportski tereni za nekoliko sportova a postoji mogućnost i iznajmljivanja pedalina pa boravak zaista može biti aktivan i zabavan. Uređena je i staza od jezera kroz šumu koja je duga sedam kilometara. Staza je osvetljena pa možete šetati i noću, a postoje i brojne klupe na kojima se možete odmoriti ako vas kondicija baš ne služi.

U blizini jezera postoji i uređen hotel kao i vikend naselje. Lokalna turistička organizacija može vas uputiti na sve dodatne lokacije u okolini jezera kako bi vam boravak bio što zanimljiviji.