11 Najlepših planina Srbije o kojima niko ne priča

planina medvednik

Planine Srbije su jedan od najjačih turističkih aduta naše zemlje. Ipak razvijeni turizam ima tek njih nekoliko, dok ostale iako prepune potencijala za različite vidove turizma, nemaju dovoljnu posećenost.

Najlepse planine u Srbiji o kojima se malo zna

Predstavljamo vam 11 prelepih planina Srbije od kojih za neke znamo po imenu, za neke nikad nismo ni čuli a svaka od njih vam može pružiti zdrav odmor iz snova.

1. Medvednik

Najdominantnija od svih valjevskih planina, Medvednik je planina legendi, kupina, rečica i šumskih staza za ovisnike o šetnji kroz prirodu. Oko imena ove valjevske lepotice prepliće se više verzija.

Prema jednoj planina sa valjevske strane izgleda kao da se medved opružio pa otud i ime. Druga kaže da je ovde jedno vreme bilo dosta medveda.

Najsočnija od svih verzija tvrdi da na toj planini kajmak teče kao mleko te je tako zavrednela ime Medvednik. Impresivan reljef i oblik planine čini je markantnim okruženjem Valjeva, onaj ko privučen tim prizorom krene na tu planinu neće se pokajati.

medvednik planina
Planinarski dom Medvednik

Bogata je šumama koji osim što joj pružaju zdrav i čist vazduh obezbeđuju i obilje rečica i potoka. Na Medevniku je razuđe slivova reka Kolubare i Drine.

Posebna atrakcija je rečica Zavošnica koja sa tri strane zavija oko planine vrši takozvanu „krađu“ vode iz jednog sliva u drugi, probijajući krečni greben Vojinova stena ili Platno, visoko 300m.

Na Medvedniku se možete podiviti vodopadima, klisurama, usecima pošto je okićena mnogim prirodnim tvorevinama koje će vašu šetnju učiniti zanimljivijom.

Na livadama možete uzbrati lekovito bilje ili jestive gljive. Tih gljiva je toliko da su zavrednele i maniestaciju koja se tu održava u njihovo ime. Šetnja ovom planinom takođe vas može odvesti do manastira Pustinja ili etno sela sa najstarijim kućama u Srbiji.

2. Besna Kobila

Na 34 kilometara od Vranja krije se planina koja nam je svima poznata po neobičnom imenu, a malo ko zna da bi mogla biti jedan od značajnijih ski centara ne samo u Srbiji već i u regionu.

Besna Kobila osim što može biti ski centar, pogodona je za razvoj lovnog turizma, ima odlične staze za vožnju biciklom ili šetnju, a svake godine se organizuje Džipijada.

Njen najviši vrh je 1.922 m, a onaj ko dospe dotle moći će da vidi Kopaonik, Šaru, kao i planinu Rilu u Bugarskoj.

planina besna kobila
Besna Kobila

Pitanje je zbog čega ovo još nije poznato skijelište jer su stručnjaci još ranije procenili da ova planina ima odlične terene za ski staze, a sezona snega traje i do devet meseci i inače zbog klime ovu planinu porede sa austrijskim smučarskim centrom Kicbil.

Osim za skijaše planina je odlično odredište za sve ljubitelje bogate i raskošne prirode. Besna kobila se može podičiti bogatsvom pašnjaka kao retko koja planina u Srbiji.

Samim tim ova plania je bogata i lekovitim biljem. Ovakva netaknuta priroda, čist vazduh, nezagađeno zemljište čine ovu planinu idealnom za odmor.

Na planini je uređeno nekoliko staza za šetnju koje ne zahtevaju visoko kondiciju, a prolaze kroz najlepše predele ovog lokaliteta. Šetnja jednom od tih staza vodi do vodopada Damljanik koji se nalazi na oko 6 km od sela Kriva Feja. Visok 12m a širok 4 u prelepom zelenom okruženju definitivno je vredan cilj jedne šetnje ovim krajem.

Besna kobila ima i odlične staze za bicikliste i dobre terene koji su biciklistima izazov pogotovo kada je reč o vožnji u prirodi. Zato ni ne čudi što sve više turističkih agencija iz Evrope u svoje biciklističke ture ukuljučuje i Besnu Kobilu kao jednu od destinacija.

Tereni Besne Kobile odlični su i za adrenalin turizam. Zato se svake godine na toj planini organizuje Džipijada u kojoj se džipovima prevazilaze prepreke nezgodnih terena.

Međutim, tu se ne završavaju potencijali planine. Mnogi ukazuju na mogućnost za razvijanje lovnog turizma, jer su lovcima dostpuni primerci divlje svinje, lisice i vuka.

3. Jadovnik

Jedna od planina za koju je retko ko čuo a čiji predeli bi trebalo da stoje u svakoj brošuri ili video spotu koji promovišu domaći turizam. Speciičnosti te planine su obilje prirode i stari duh seoskog života.

Umiljata, blaga i okićena prelepim pašnjacima leti, zna da bude surova u zimskim mesecima kad je obilaze samo snalažljivi planinari. Vodopadi reke Sopotnice, Tičije polje i neverovatni vidikovci vu planinu će verovatno svrstati u park prirode odnosno oblasti od izuzetnog značaja. 

planina jadovnik srbija

Vodopadi Sopotnice su jedna od prvih lokacija do koje će prošetati turisti koji posećuju Jadovnik tokom letnjih meseci. Vodopadi su visoki preko 20 metara i izgledom su i više nego atraktivni.

Voda koja se preliva u nekoliko nivoa razbija mnogo malih kapljica koje brazuju pojas oko vodopada, pa turisti osim vizuelnog doživljaja mogu zaista da osete taj vodopad.

Reka Sopotnica je poznata i po vodenicama i valjaricama gde se nekad mlelo žito i valjala sukna. Tičje polje, živi etno muzej – Selo Milikovići smešteno u podnožju planine Ozren tik uz Jadovnik sačuvalo je drevnu arhitekturu srpskg sela, ali i ljude koji žive u duhu zaboravljenog vremena.

Oni će vas kao putnika namernika ponuditi rakijom od divlje kruške, a moći ćete da vidite i neke od starih zanata kako se praktikuju u netaknutoj prirodi. Jadovnik ima i svoju ravan pokojoj poznat ne samo zbog lepe prirode već i zbog zanimljivih manifestacija koje se tu odvijaju.

Ova ravan se zove Rudo Polje nalazi se na sred Jadovnika, a meštani okolnih mesta je koriste za druženja. Na tom polju organizvali su se vašari, borbe bikova, a odnedavno i turnir u fudbalu.

4. Beljanica

Planina Beljanica je destinacija sa najviše različitih prirodnih atrakcija. Svaki planinar je barem jednom osvojio ovu planinu i upoznao se sa njenim potencijalima. Ipak, pitanje je zbog čega ona još uvek nije jedan od najjačih aduta domaćeg turizma.

Zbog moćne prirode i čistog vazduha odlična je za šetnje, a ima i nekoliko svojih turističkih atributa koje možete videti samo na toj planini.

Za Krupajsko vrelo ste sigurno čuli, ali verovatno niste znali da se nalazi baš kod Beljanice. U desnom podnožju te planine nalazi se jedno najlepših vrela Srbije.

krupajsko vrelo
Krupajsko vrelo

Sa modrom bojom vode i nestvarnim okruženjem podseća na neku egzotičnu destinaciju. Ovo je međutim tek početak lokacija koje treba obići kada se poseti Beljanica.

Još jedan cilj svakog posetioca tog kraja je vodopad Veliki Buk. Moćan, visok i sa prirodom koja ga okružuje sad je već poznat među domaćim turistima, pogtovo zbog restorana koji su se smestili u njegovom okruženju.

Beljanica je planina puna pašnjaka, zelenila, sa moćnom vegetacijom šetnja do svake od ovih lokacija je idealno rešenje za sve one koje muči nedostatak prirode u životu.

Zbog svoje strukture ona je puna i pećina od kojih je najpoznatija Resavska pećina jedna od najlepših pećina u Srbiji. A nadomak Beljanice, nalazi se još jedno srpsko čudo prirode.

Prašuma Vinatovača koju 350 godina čovek nije dirao i gde se najastarija stabla bukve na ovim prostorima. Planinari preporučuju da se poseti sam vrh planine, zbog toga što je to jedan od najrasprostranjenijih planiskih vrhova u Srbiji.

Takođe, odatle puca moćan pogled na susedni Rtanj i gotovo celu centralnu Srbiju, kakva nagrada za šetnju?

Osim uživanja u prirodu, poseta Beljanici znači i obilazak Manasije, jednog od naših najlepših srednjevekovnih manastira inače zadužbine Stefana Lazarevića.

5. Kukavica

Između Vranja i Leskovca smeštena je još jedna neiskorišćena srpska planina, puna mamaca za ljubitelje prirode.

U blizini Južne Morave, Kukavica je planina koju prate različite legende o poreklu imena. Ko voli šetnju kroz šumovite predele, definitivno treba da odabere prvi lep dan i sa rancem na leđima zaputi se na Kukavicu.

Nekada su ovde bili mnogobrojni pašnjaci ali su sredinom prošlog veka oni pošumljenim različitim vrstama drveća. Danas je ovo jedna od najšumovitijih planina Srbije.

Kukavicu ugavnom za sada posećuju planinari kroz ture koje redovno organizuju kao i biciklisti koji rado koriste put koji povezuje Vranje i Leskovac.

Planina Kukavica
Planina Kukavica

Pored šuma, dominatna karakteristika ove planine su nebrojene rečice i potočići koji su prošarali sve strane te planine. Kukavica ima i predivan kanjon reke Vučjanke koji je poznat po moćnim vodopadima. Najpoznatiji virovi kojih je takođe mnogo na Kukavici su Đokini virovi.

6. Jastrebac

Jastrebac je planina koju većina turista zaobiđe na putu za Kopaonik. Ipak, kada bi svratili na ovu lokaciju na dvadesetak kilometara od Kruševca, pronašli bi mnogo sadržaja za odmor i opuštanje.

Planina ima ski staze, rečice i potoke za šetnje, vrhove kao mamce za iskusne planinare, pešačke ture za one koji nemaju baš planinarske ambicije, terene za razne sportove pa i potencijal za lovni turizam.

Ovo je takođe jedan od najšumovitijih planinskih predela u Srbiji. Legenda kaže da je Jastreb nosio grane kako bi svijo gnezdo na vrhu planine i da su mu ispadale grančice u letu iz kojih je kasnije niklo mnogobrojno drveće, odatle i naziv planine Jastrebac.

Čak je i Jovan Cvijić rekao da je ovo jedna od najšumovitijih planina kod nas. Interesatno je da se smeštajni kapaciteti svojim izgledom uklapaju u prirodno okruženje koje je ljudski faktor do sad nije uspeo značajno da naruši.

Omiljena atrakcija među turistima je veštačko jezero, šetnja pored mnogobrojnih šumskim potoka kao i uživanje na teniskim i košarkaškim terenima u sred prirode i sa čistim vazduhom.

Jastrebac

Zbog izuzetno čistih voda ovde se mogu videti rečni rakovi i pastrmke. Ljubitelji lova takođe imaju šta da vide.

Lovište Veliki Jastrebac idealno je za sve ljubitelje ovog sporta, lovcima su na raspolaganju divlje svinje, srndaći i jelen.

7. Ozren

Ozren je planina u koja se nalazi u komšiluku Sokobanje. Ovo je pre svega lekovite planina jer se ovde najčešće šalju pacijenti sa oftalmološkim ili nekim drugim problemima.

Međutim, i ovo je jedno od planinskih područja u Srbiji koji ima potencijal za mnogo više od zdravstvenog turizma.

Sa bogatom vegetacijom i uređenim izletištima idealno je mesto za beg iz grada i spajanje sa prirodom Ozren ima i nekoliko svojih dragulja koje vredi obići dok ste tamo.

Prvi od njih je svakako vodopad Ripaljka, koji je zvanično i najviši vodopad kod nas.

ripaljka vodopad
Vodopad Ripaljka

Osim toga tu je i srednjevekovni manastir iz XIV veka – Jermenčić, za koji se veruje da su ga podigli Jermeni. Ozren je planina i za zaljubljene.

Duga, ali ne i naporna šetnja dovešće zaljubljene do “kamena ljubavi”, mestu na komu su se po narodnom predanju voleli hajduk Veljko i Čučuk Stana.

Kad već dođete do tamo običaj je da stanete na kamen i poljubite se i to bi trebalo da vam garantuje večnu ljubav. Dvoje mladih takođe mogu da se popnu i na Stolovitu (usamljenu) kamenu stenu nasred velike livade, fotograišu se i tako sebi garantuju dugovečnu ljubav.

Ozren je još jedna srpska planina koja obiluje šumovitim predelima, a ureena izletišta u blizini odmarališta garantuju ispunjen boravak na planini.

8. Golija

Planina čiju lepotu porede sa švajcarskim planiskim masivima i koja u isto vreme čuva kulturnu baštinu poput manastira Studenica i Sopoćani jeste Golija.

Često je nazivaju i najlepšom srpskom planinom zbog prostranih pašnjaka i bogatih šuma koje pokrivaju čitav prostor planinskog područja. Vredonosti te planine višestruko su zaštićene.

Od republike Srbije proglašena je Parkom prirode, a UNESCO ju je proglasio rezervatom biosfere. Golija je idealna i za zimski i za letnji planinski turizam.

planina golija
Planina Golija

Pre desetak godina počeo je da se razvija ski turizam i strategija je da se postepeno širi. Za sada postoje tri žičare kao i šest ski staza, a pored naših skijama se ovde spuštaju i turisti iz inostranstva.

Golijom bavezno treba prošetati i u proleće kada njena bogata priroda sveta i buja, kada široki pašnjaci zamirišu i kada svaka šetnja njenim šumama leči od stresa i čisiti pluća od zagađenog gradskog vazduha.

Leti je svakako najinteresantnije obići Dajičko jezero koje se nalazi na 1.500 metara nadmorske visine, a posebno ga atraktivnim čini priroda koju nije kvarila ljudska ruka.

Ipak, ono što svakako treba da bude na vašoj mapi dok boravite na toj planini su manastiri Studenica i Sopoćani. Ovi manastiri su pod zaštitom UNESCA kao kulturna baština od izuzetnog značaja.

U podnožju planine je gradić Ivanjica kroz koji protiče reka Moravica poznata po kamenom mostu sa početka prošlog veka koji predstavlja najveći jednolučni most na Balkanskom poluostrvu.

9. Gledićke planine

Još jedna prirodno bogatstvo Srbije za koje je malo ko čuo. Iako su poznate samo planinarima i okolnom stanovništvu ove planine na samom jugu Šumadije imale bi svakom turisti šta da ponude.

Bogate šumama, rekama i potocima preporučuju se za šetnje, ali i za biciklizam. Najduže u celoj Šumadiji, Gledićke planine, ime su dobile po selu Gledić koje se tu nalazi. Gledićke planine su raščlanjene rečnim dolinama: Lepenice, Grošničke reke, Ždraljice, Pčeličke i Dulenske reke.

Osim bogatog prirodnog sveta, ovde možete naići i na različite predstavnike životinjskog carstva jer se tu šetaju divlje životinje poput srne i divlje svinje.

Gledićke Planine
Gledićke Planine

Gledićke planine čuvaju i rudna bogatstva pa se tako ovde mogu naći gvožće, bakar, ugalj i barit. Šetnja ovim planinama može provesti i kroz našu istoriju i kulturu ukoliko obiđete manastire Ljubostinju, Kamenac i Kelenić.

Ono što vam može pružiti poseban gušt tokom boravka na Gledićkim planinama su kuće koje su uglavnom stare preko sto godina pa možete osetiti autentični duh jednostavnog života u planisnkom selu.

Takođe, tu postoji i krčma koja je stara preko dvesta godina a u kojoj možete prespavati u nekoj od njenih spavaona. Koliko lokacija može da vam pruži takvo iskustvo?

10. Bobija

Da vas neko pita kako da dođe do planine Bobije, verovatno biste mu srdačno odgovorili da je u pogrešnoj državi.

I niste jedini. Bobija je sasvim nepravedno jedna od gotovo potpuno nepoznatih planina kod nas, čast planinarima koji redovno idu u pohode tamo. A ima aduta da bude omiljena turistička destinacija svakom turisti koji voli svež vazduh na širokim pašnjacima.

Ko pritom uživa u tome da se posle duge šetnje okrepi hladnom vodom sa planinskih izvora, Bobija je prava destinacija za njega. Smeštena u Zapadnoj Srbiji u blizini Ljubovije, Valjeva i Bajine Bašte, ova planina skriva preko sto izvora hladne vode koji su njen zaštitni znak.

Planina Bobija
Planina Bobija

Najpozntaiji od svih tih izvora je izvor “Dobra voda”. Inače ova planina je takođe poznata po prostranim pašnjacima, gustim šumama i bogatom životinjskom svetu.

Stoga je ona idealna za razvoj lovnog turizma jer ima li šta lepše za lovca iz inostranstva nego da lovi svoj plen na svežem vazduhu okružen živopisnom prirodom.

Stanovništvo sela koja se nalaze na ovoj planini uglavnom se bavi stočarstvom kao i prodajom maline. Sa najviših vrhova Bobije vide baca se moćan pogled na susedne Valjevske planine.

Ko bude udisao svež vazduh ove planine, svakako treba da obiđe i crkvu brvnaru, koja je izbegla rušenje nakon Drugog svetskog rata.

11. Radočelo

Ukoliko želite da otkrijete neku novu destinaciju u Srbiji, a ljubitelj ste šetnje po planinskim stazama za vas je definitivno idealna destinacija Radočelo.

Planina koja se prostire u zapadnom delu Srbije, dobro je poznata planinarima, ali je zato slabije poznaju domaći turisti iako bi im višednevni boravak svakako ispunio očekivanja.

Brvnara na planini Radočelo
Brvnara na planini Radočelo

Planina je obgrljena sa dve predivne reke Studenicom i Ibrom, tako da ima sve adute koji mogu privući svakog ko traži svoj trenutak u netaknutoj prirodi.

Vrh Krivača je lokacija na ovoj planini koju planinari srdačno preporučuju, a do njega ćete doći šetnjom kroz šumu. Uz odgovarajućeg vodiča ovom planinom možete stići i do manastira Studenica.

Da li pored gore pomenutih 11 manje poznatih planinskih lepotica smatrate da postoji još neka koja je vredna pažnje?