8 vodopada u Srbiji pod kojima se morate pokvasiti

vodopadi srbije

Srbiji postoji preko 90 vodopada. Tek po koji vodopad poznat je domaćim turistima a do nekih mogu da dođu samo iskusni planinari. Ipak ima i onih do kojih može doći svaki posetilac željan drugačije prirode, ali još uvek nisu dovoljno ispromovisani.

U tekstu ćemo vam predstaviti samo neke od najinteresantnijih vodopada koji se skrivaju po našim planinama. Trećina naših vodopada nalazi se na Staroj planini.

Neke od njih ste možda i uočili na impresivnim fotografijama prirode ni ne sluteći da ne morate da odete daleko da biste ih videli. Interesantno je da su neki od njih veoma blizu posećenih turističkih centara, ali opet se za njih ne zna dovoljno.

Do nekih je teško doći zbog nepristupačnih terena, za neke se tek pročulo ali još uvek nisu posebna turistička atrakcija iako za to itekako ima potencijala.

1. Vodopad Gostilje

Vodopad Gostilje bio vam je sigurno barem nekoliko puta blizu, a da niste ni znali da postoji. Ova hidrološka vrednost Zlatibora nalazi se na samo 25 km od centra ove popularne turističke planine, a opet, desi se da čak i domaći turisti tamo provedu odmor a ne obiđu ovaj čaroban prizor. Sa 20 metara visine obrušava se moćan slap koji se kasnije razbija u više manjih slapova i sliva u reku Katušnicu.

Vodopad Gostilje

Ovaj lepotan koji se formira na Gostiljskom potoku ne presušuje ni preko letnjih meseci. S obzirom na to da je temperatura uvek nekoliko stepeni niža i da sitne kapljice stvaraju efekat tuša posebno je popularan među turistima kad su vrućine.

Za ovaj vodopad kažu da je jedan od najlepših kod nas pošto ima odgovarajuće okruženje koje ga dopunjava. Krečnjačke stene idealna su mu podloga, zelenilo kome je kontrast kao i mahovini, dva drvena mostića daju ovoj lokaciji rustičan izgled i posetioci uvek budu zadovoljni prizorom.

Ovo je jedan od vodopada koji je sve popularniji među turistima. Oni koji dođu do njega neretko raspale roštilj i tu provedu dan, a u blizini postoji i riblji restoran u kom se može uživati u specijalitetima od ribe.

2. Vodopad Veliki Buk – Lisine

Vodopad Lisine je malo poznati komšija Resavske pećine i manastira Manasije smešten u blizini Despotovca. Turistički kompleks i ovde nudi rustičan doživljaj prirode a pored njega se može i noćiti ukoliko se na vreme rezerviše smeštaj. Da biste došli do vodopada Veliki Buk morate da se vratite kroz vreme, prođete jedno seosko gazdinstvo, koji korak uz potok i tu ste.

Vodopad nije visok, ali je bez obzirana to izuzetno privlačan i zanimljiv turistima. U okolini vodopada moguće je naići na restorane sa sopstvenim ribnjacima u kojima se mogu videti retke albino pastrmke.

Vodopad je posebno interesantan leti kada se posetioci pod njim hlade, ali vole ljudi da ga obiđu i tokom jesenjih meseci kada ga „samo“ gledaju. Etno restoran, mlin, deo ambijenta u pećini i slepi miševi u špilji su argumenti za odmor koji se razlikuje od uobičajenih turističkih lokacija. Vodopad je zajedno sa rečicom Vrelo pod zaštitom države.

3. Vodopad Prskalo

Vodopad impozantog izgleda smesitio se na obroncima Južnog Kučaja u dolini reke Nekudovo. Visok je 15 metara, dok je ime dobio zbog mnoštva kapljica koje se odbijaju o sigu. U blizini je i izvor vode koji je okružen bujnim rastinjem i mahovinom modro zelene boje.

Vodopad je smešen pored puta tako da mami putnike koji tuda prolaze, ali se dešavalo da i oni koji pokušavaju da mu briđu budu vraćeni šlep službom.

Ovaj neobični lokalitet Kučaja takođe je sačuvan od bilo kakve urbanizacije, a okruženje mu je zelenilo i priroda koja umiruje. U blizini vodopada su drveni sto i stolice tako da se i pored ovog lepotana može predahnuti u rustičnom ambijentu.

Ovo je jedan od vodopada koji nije popularizovan dovoljno, iako ima već onih ljubitelja prirode koji su njegovom „dvorištu“ otkampovali.

4. Vodopad Ripaljka

Vodopad Ripaljka mogu da obiđu svi oni koji se odmaraju u Sokobanji ili istražuju planinu Ozren. Vodopad se nalazi na 5 km od banje, a jasno označeni put znatiželjne posetioce dovodi do ovog egzotičnog lokaliteta. Sastoji se iz 11 odseka čija je ukupna visina oko 40 metara.

Visina najvišeg odseka je 11 m, ispod njega je odsek visine 5 m, dok su ostali manji i kreću se od 0,5 do 2 m. Idealno je smešten u svoje okruženje pa imate osećaj da ste u nekom tropskom egzotičnom kraju. Ripaljka je svoje ima zaslužio jer ripa, kako se u ovom kraju kaže za skakanje.

I pored ovog vodopada može da se roštilja jer je iznad uređen prostor za piknik, ali vodite računa šta ćete ostaviti za sobom jer treba da znate da je ovo prvi zaštićeni spomenik prirode u Srbiji.

5. Vodopad Mokranjske stene

U okolini Negotina možete takođe naći još jedan prizor sa razglednice, odnosno nestvarne slike koje viđamo na internetu i mislimo da su suviše daleko od nas.

Na desetak kilometara od Negotina, Sikolska reka je krčila svoj put kroz brda i usput napravila jednu neobično oazu koja izgleda nestvarno. Reka je formirala vodopad i ispod njega jezero koji zajedno stvaraju poseban vizuelni efekat.

Naravno da nije sve samo u izgledu, mnogi meštani okolnih mesta se ovde kupaju mada u vreme nabujale vegetacije nije baš jednostavno doći do ovog posebnog lokaliteta.

Inače pretpostavlja se da je za vreme Rimljana postojao most koji spaja dve najveće stene. Arheolozi su na vrhovima stena pronašli dosta starih predmeta iz tog doba.

Takođe se pretpostavlja da ispod stena postoji pećina, zvana “Hajdučka pećina”. Jezero ispod vodopada je bogato ribom, tako da je ovo zaista potvrđena oaza netaknute prirode.

6. Vodopad Tupavica

Još jedan biser Stare planine među vodopadima, možda je i jedan od njalepših otktrivenih kod nas. Široki i visoki slapovi koji kaskadno padaju daju veličanstven izgled vodopadu neobičnog imena.

Ovaj raskošni dar prirode nalazi se na nešto više od 5 kilometara od mesta Dojkinici mada do njega i nije baš jednostavno doći. Znatiželjni ljubitelj prirode treba da pređe nekoliko mostova da bi mogli izbliza da se divi ovom neverovatnom prizoru, a jedan od mostova je odnela i bujica pa je postao još nepristupačniji nego inače.

Tupavica je posebno lep zimi. Na Staroj planini posebna atrakcija za ljubitelje prirode su zaleđeni vodopadi koji u vreme jakog minusa izgledaju malo je reći bajkovito.

Upravo jedan od tih kojima zima prija je vodopad Tupavica i oni koji se po zimskim uslovima upute da mu se podive, imaće šta i da vide i uslikaju.

7. Vodopad Piljski

Još jedan iz arsenala Stare planine jeste i Piljski vodopad. Ovaj, kako kažu drugi po veličini vodopad, viok je preko 60 metara, a interesantno je da je otkriven tek 2002.godine iako su lokalci za njega znali i mnogo ranije.

Jedan od razloga što je tako dugo bio skriven za ostatak sveta je nepristupačan teren koji vodi do njega i koji mogu da savladaju samo iskusni planinari.

Vodopada se sastoji iz dve kaskade Gornji pilj i Donji pilj, a nalazi se na nadmorskoj visini od preko 1.400 metara. Knjaževački planinari kažu da je pohod na Piljski vodopad bio prava istraživačka akcija, jer je svim njenim učesnicima ovo bio prvi susret sa tim delom Stare planine.

Piljski vodopad skriven je šibljem gustom šumom i raznim rastinjem ali ga vredi obići jer kako kažu knjaževački planinari koji su ga videli ima iskonsku lepotu.

8. Vodopad Čunguljski skok

Vodopad Čunguljski skok je jedan od skrivenih dragulja Stare planine. Već smo naveli u tekstu da se na toj planini skriva čak trećina naših vodopada, a do nekih je moguće samo ako ste iskusni planinar u adekvatnoj opremi.

Nastao na Toplodoskoj reci ima visinu od impozantnih 42 metra. Desetak kilometara ga deli od sela Topli Do a nazvan je po planinskom vrhu Čungulj u čijem se podnožju nalazi.

Otkriven je 1996. godine od strane zalutalih istraživača na nepristupačnom terenu. Karakterističan po godišnjem usecanju u stene za centrimetar, na šta utiču jake i brze bujice koje nastaju prilikom otapanja snega.

Ovaj terenski teško dostupan dragulj nalazi se u komšiluku još dva vodopada Kurtela i Pilja, a do njega za sad mogu samo najiskusniji istraživači naših planina.

9. Kanjon Vučjanke

Među najinteresantnijim vodopadima evo i jednog kanjona. Kanjon reke Vučjanke koji se nalazi na planini Kukavici nije ovde zalutao slučajno, na dužini od 2 kilometra ima pad od 300 metara, pa je korito puno virova, vodopada i slapova, a provlačeći se kroz kroz tesnace i brzake, pravi bukove koji se u ovom kraju zovu Đokini virovi.

Vučjanka je poznata po osvežavajućoj hladnoj i čistoj vodi, zato se u toj živopisnoj reci neretko rashlađuju žitelji okolnih mesta. Dugačka je 18 kilometara, a izvire na planini Kukavici na oko 1.100 metara nadmorske visine.

U svom srednjem toku Vučjanka prelazi u kanjon dubine do 300 metara. Na poslednjoj četvrtini kanjona nalazi se hidrocentrala, druga po starini na Balkanu i od nje do Leskovca i dan danas vodi očuvani dalekovod. Ovaj kanjon kao što je ranije navedeno obiluje vodopadima od kojih se dva izdvajaju.

Jedan je visok preko 30 metara što ga izdvaja od svih ostalih. Impozantan vodopad nalazi se na bezimenom potoku kaskadnog je tipa i periodičnog karaktera. Vodopad se može pronaći sa desne strane korita Vučjanke.

Drugi vodopad se takođe izdvaja vrtoglavom visinom od preko 40 metara koja mu daje apsolutnu dominaciju nad ostalim okruženjem. Vodopad se nalazi pored hidrocentrale sa leve strane Vučjanke. Kaskadan je a vode uvek ima, tako da se može obići nezavisno od godišnjih doba.