Šta videti u Aranđelovcu | 8 Znamenitosti za obići

arandjelovac

Poznata kisela voda uglavnom nam je svima prva asocijacija kada se pomene Aranđelovac. Međutim, ovaj grad krije veliki turistički potencijal i svojim posetiocima može ponuditi još mnogo toga lepog i interesantnog.

Stoga vam predstavljamo 8 mesta koja bi obavezno trebalo da obiđete prilikom posete Aranđelovcu.

Turističke atrakcije srca Šumadije za posetiti

1. Pećina Risovača

Pećina Risovača jedan je od glavnih simbola grada Aranđelovca i takođe jedna od najpoznatijih pećina u Srbiji. Nalazi se na samom ulazu u naselje, što predstavlja pravu retkost, ne samo u Evropi, već i u svetu. Osim što obiluje zanimljivim oblicima pećinskog nakita, Risovača je značajno arheološko nalazište starijeg kamenog doba (paleolita).

U tom periodu naseljavao ju je neandertalac. Pored oruđa kojim se on služio, pronađeno je i mnoštvo fosilnih ostataka različitih životinja, kao što su pećinski lav i pećinski medved. Pećina Risovača je stanište potkovičara, vrste slepog miša koja je ugrožena i zakonom zaštićena.

Upravo iz tog razloga u pećini je zabranjeno fotografisanje. Danas Risovača ima status spomenika prirode od izuzetnog i kulturnog dobra od velikogog značaja i jedna je od najsavremenije uređenih pećina u Srbiji.

2. Park Bukovičke banje

Park Bukovičke banje, koji se nalazi u samom centru Aranđelovca, svakako spada u najzanimljivije uređene parkove u Srbiji. Prvo drveće zasađeno je oko 1856. godine, kada su napravljene i prve staze.

Za vreme vladavine kneza Mihajla Obrenovića i tokom 1870-ih godina, Bukovička banja je sa svojim parkom bila jedno od najbolje uređenih banjskih naselja. 1868. godine počinje da se gradi Staro zdanje, najstariji sačuvani objekat u ovom parku, kao letnja rezidencija dinastije Obrenović. 30-ih godina XX veka Park je pretrpeo najveću promenu izgleda, a od 1966. godine postaje ambijent najveće zbirke skulptura u slobodnom prostoru.

Park je najveća izložba skulptura od jednorodnog materijala pod vedrim nebom u Evropi. U svetu postoji samo jedna izlozba veca od ove, u državi Teksas u SAD. Najveći broj skulptura u parku Bukovičke banje danas čine vajarska ostvarenja nastala u okviru Međunarodnog simpozijuma “Beli Venčac”, koji su svrstani u red najznačajnijih atrakcija u domenu likovne umetnosti. Uredbom Vlade Republike Srbije 2011. godine Park postaje Spomenik prirode, sa kategorizacijom I stepenom zaštite.

3. Planina Bukulja

Ukoliko ste ljubitelj vidikovaca – planina Bukulja je pravo mesto za vas. Naziv Bukulja potiče od reči “bukulj” – deminutiva slovenske reči “buk”.

https://youtu.be/dilw8vpWXzo

Njen najviši vrh iznosi 696m, ispod kojeg se nalazi vidikovac sa kog, bez preterivanja, možete videti pola Šumadije.

Bukulja je omiljeno izletište Aranđelovčana, ali i gostiju Bukovičke banje. Iako je sam vidikovac uređen, put koji vodi do njega nije u dobrom stanju.

4. Jezero Garaši

Jezero Garaši, poznato i kao Garaško jezero, nalazi se u podnožju Bukulje, na oko 10km od Aranđelovca. U pitanju je akumulaciono jezero nastalo 1976. godine, podizanjem 400m duge zemljane brane.

Jezero je poribljeno, tako da predstavlja jedno od omiljenih izletišta lokalnih ribolovaca. Međutim, s obzirom da se voda iz jezera koristi i za vodosnabdevanje, ribolov je strogo kontrolisan.

5. Orašac

Znamenito mesto Orašac nalazi se nadomak Aranđelovca. Selo Orašac je mesto u kom je podignut Prvi srpski ustanak, 15. februara 1804. godine. S tim u vezi, 15. februar se danas slavi kao Dan državnosti Republike Srbije.

U znak sećanja na ovaj događaj u Orašcu je podignuta crkva Vaznesenja Gospodnjeg, Spomen škola, spomen česma u Marićevića jaruzi, muzej i skulptura Karađorđa.

Zanimljivo je da su objekti koji čine današnji Spomen park izgrađeni u vremenskom rasponu od preko 130 godina. Najpre je izgrađena crkva, oko 1870. godine, dok je spomenik Karađorđu otkriven 2004. godine, povodom dvestogodišnjice podizanja Ustanka.

6. Konjički klub Aranđelovac

Ukoliko ste ljubitelj jahanja i aktivnog odmora u prirodi – Aranđelovac Vam i to može ponuditi. Konjički klub Aranđelovac nalazi se blizu Akva parka, nap utu za Bukulju. Klub je počeo sa radom 2008. godine ponudom rekreativnog i turističkog jahanja.

Usledilo je uključivanje u sportske aktivnosti i takmičenja. Konjički klub ujedno obuhvata i Eko selo, s obzirom da su objekti izgrađeni od prirodnih materijala. Osim terenskih i turističkih tura i obuke u jahanju, ovaj klub se bavi i hipoterapijom – lečenjem uz pomoć konja.

Veliki broj dece i omladine sa određenim problemima dolazi ovde i rezultati su izuzetni.

7. Hotel Izvor

Akva park hotela “Izvor” nalazi se u Aranđelovcu, u sklopu kompleksa istoimenog hotela, na površini od 6ha. Idealno je mesto za porodice sa decom, ali i sve starije posetioce željne avantura na vodi.

Obuhvata tri bazena sa mineralnom vodom, 12 slajdova za odrasle, 3 slajda za decu i mnoštvo atrakcija koje će zadovoljiti i najzahtevnije posetioce koji su imali priliku da posete slična mesta u svetu.

Osim brojnih vodenih atrakcija, akva park nudi i restoran, igrališta za decu, mnogobrojne sportske terene, amfiteatar, kao i sopstveni parking. Trenutno je to najveći Akva park u našoj zemlji, sa jednim od najviših tobogana (22m).

8. Etno selo Brestovi i vizija

Za sam kraj obilaska Aranđelovca – preporučujemo vam Etno selo “Brestovi i Vizija”, smešteno na obroncima Bukulje, iznad parka Bukovičke banje. Srce kompleksa čini restoran u čijoj ponudi su brojni specijaliteti od mesa, pripremljeni na tradicionalan način.

Iako je meni na prvi pogled namenjen gurmanima, u dogovoru sa šefom kuhinje, specijalitete za sebe mogu odabrati i vegeterijanci. Restoran poseduje i prelepu terasu sa koje ćete, osim u hrani, uživati i u fenomenalnom pogledu na Aranđelovac i Šumadiju.

Etno selo nudi i mogućnost smeštaja u svojih 5 apartmana, koji su nastali preuređenjem tri originalna šumadijska drvena vajata, stara više od dva veka.