Šumarice – Šta videti u Spomen parku u Kragujevcu

Spomenik streljanim đacima i profesorima
Spomenik streljanim đacima i profesorima, Izvor: @mrka.bb

Šumarice, memorjalni park nadomak Kragujevca ima dvostruki značaj za ovaj region. Ovaj memorjalni prostor je ujedno i uspomena na tragičan događaj iz Drugog svetskog rata, ali i omiljeno izletište za meštane Kragujevca i ostalih naselja iz Šumadije

Šumarice, memorjalni park nadomak Kragujevca ima dvostruki značaj za ovaj region. Ovaj memorjalni prostor je ujedno i uspomena na tragičan događaj iz Drugog svetskog rata, ali i omiljeno izletište za meštane Kragujevca i ostalih naselja iz Šumadije.

Ova druga funkcija možda je bila i neočekivana, jer su Šumarice prvenstevno uređene da predstavljaju uspomenu na nemili događaj iz spomenutog rata.

Spomen park Kragujevački oktobar osnovan je 1953. godine, na mestu gde su nemački vojnici streljali nekoliko hiljada civila među njima đake i profesore.

Najpoznatiji spomenik iz ovog memorjalnog prostora je svakako “Spomenik streljanim đacima i profesorima”

Spomenik streljanim đacima i profesorima
Spomenik streljanim đacima i profesorima, Izvor: @mrka.bb

A tu su takođe važna dela “Spomenik bola i prkosa”,

spomenik bola i prkosa
Spomenik bola i prkosa, Izvor: @occlusee

“Spomenik čistačima obuće”, spomenik “Sto za jednog”,

spomenik sto za jednog
Spomenik Sto za jednog, Izvor: @occlusee

Spomenik “Otpora i slobode”.

 

Na ulazu u memorjalni park podignuta je zgrada 21.oktobar čija arhitektura je posebno zanimljiva jer simboliše kragujevačku tragediju.
21oktobar muzej kragujevac
Izvor: @ogily

U fasadi ove impozantne zgrade nema prozora i na taj način je predstavljen bezizlaz ljudi koji su ovde streljani.

Šumarice, pored ovog kulturno – istorijskog značaja, predstavljaju i jedno od najznačajnijih izletišta Šumadije.

Veštačko jezero koje ima dekorativnu funkciju u ovom parku polako je počelo oko sebe da okuplja život Kragujevca oko toplih meseci. I danas brojni meštani tog grada rado posećuju ovo izletiše, a imaju i zašto.

Jezero je dugačko 1500 m i široko 175 m, a na obalama jezera se nalaze uređeno kupalište sa ograđenim prostorom za kupanje i spasiocima.

Naravno, tu je i uređeno šetalište pa nije ni čudo što lepo jezero posećuju sve generacije. Za one koji vole pun ugođaj na vodi i ceo dan da se provode na plaži tu su pedaline, ležaljke i suncobrani.

Aktivan odmor se u Šumaricama podrazumeva. Osim plivanja ovde se možete zanimati stonim tenisom, odbojkom na pesku ili vaterpolom.

Prednost izletišta je što se do Šumaričkog jezera lako stiže, šetnjom od centra grada, a moguće je doći biciklom i automobilom.