Sremski Karlovci – Šta videti: +10 Zanimljivosti za obići

Sremski Karlovci nalaze se u Južnobačkom okrugu, ali pripadaju Sremu, što i samo ime govori. Od Novog Sada vam treba 12 km, a od Beograda 57 km, kako biste došli do desne obale Dunava na kojoj se nalazi ovo naselje.

Do Sremskih Karlovaca, iz Beograda, možete stići i vozom “Romantika”, koji je u turističkoj ponudi Železnica Srbije.

Istorija Sremskih Karlovaca može se pratiti od XIV veka, kada se kao grad ili kaštel navodi u pisanim dokumentima. Tokom turske vladavine, Sremski Karlovci su bili jedan od najznačajnijih i najvećih gradskih naselja.

Karlovci su poznati i u drugim jezicima i to pod nazivom Karlowitz i Carlowitz na nemačkom, Karlóca na mađarskom, Karlofça na turskom.

Sremski Karlovci su nekada bili jedna od opština grada Novog Sada, a danas su samostalna opština.

Znamenitosti Sremskih Karlovaca

Ovo su samo neke od najznačajnijih znamenitosti Sremskih Karlovaca koje obavezno morate posetiti ako se ikada nađete ovde. To je nešto što vam najtoplije preporučujemo.

Saborna crkva

Remek delo baroknog slikarstva. Crkva posvećena Svetom Nikoli sagrađena je 1762. godine i Spomenik je kulture od izuzetnog značaja. Saborna crkva spada u red najznačajnijih hramova Srpske pravoslavne crkve. Pored fresaka, u crvki se nalaze i dela slikara Paje Jovanovića, kao i drugi verski i umetnički predmeti.

Patrijaršijski dvor

Sedište episkopa sremskog i letnja rezidencija sprskog patrijarha. Kompleks je sagrađen između 1892. i 1895. godine. U dvorištu kompleksa se nalazi Riznica, muzej Srpske pravoslavne crkve. Osim što je jedna od najvelelpnijih građevina u Srbiji, u njoj se nalaze dragocenosti, ikone i portreti mitropolita i najznačajnijih crkvenih velikodostojnika, kao i vredni i retki rukopisi. Osnova dvora je u obliku ćiriličnog slova Š.

Karlovačka gimnazija

Najstarija gimnazija u Srbiji, osnovana 1791. godine, a sadašnja zgrada je podignuta 1891. godine. U gimnaziji se nalazi i najstarija školska biblioteka u Srbiji sa oko 18.000 knjiga. U školi postoje dva smera, klasični i savremeni jezici. Maturantni Karlovačke gimnazije su neki od najznačajnijih intelektualaca na ovim prostorima: Branko Radičević, Josif Rajačić, Jovan Hristić, Jovan Subotić, Đorđe Magarašević, Jovan Sterija Popović, Borislav Mihajlović Mihiz, Vida Ognjenović i mnogi drugi.

Česma “Četiri lava”

U čast završetka prvog karlovačkog vodovoda podignuta je česma 1799. godine, a obnovljena 2007. godine. Nalazi se u središnjem delu Trga Branka Radičevića. Legenda kaže da svako ko popije vodu sa česme vratiće se u Sremske Karlovce. Jedna od najzanimljivijih scena iz filma „Lajanje na zvezde”, kada profesor fizičkog drži javni čas, snimana je upravo na ovoj česmi.

Karlovačka bogoslovija i Bogoslovski seminar

Pravoslavna bogoslovija u Sremskim Karlovcima osnovana je 1794. godine. U ovom zdanju smešten je i Arhiv SANU, ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti. Zgrada internata za đake Karlovačke bogoslovije sagrađena je 1903. godine. O svom trošku sagradio ju je patrijarh Georgije Branković.

Vidikovac na Magarčevom bregu

Sa vidikovca se pruža pogled na Sremske Karlovce i sve njegove znamenitosti, kao i na bačku ravnicu. Značajan deo vidikovca je otvorena scena sa dva nivoa, na kojoj se nalazi pozlaćeni krst i skulptura pesnika Duška Trifunovića.

https://youtu.be/IUZY0kage-U

Sremskim Karlovcima nalazi se i najstarija apoteka u Vojvodini koja i danas radi.

Neka vas poseta ovom predivnom naselju odvede i do Kapele mira, Stefaneuma, zgrade Gradske kuće, Rimokatoličke crkve Svetog Trojstva, Zavičajne kuće, Muzeja pčelarstva…

Obavezno posetite vinske lagume i probajte karlovački bermet, vino pomirenja koje osvaja na prvi gutljaj. Ovo vino nalazilo se i na vinskoj karti broda Titanik, kao i u bečkim hotelima za vreme Marije Terezije.

Za potpuno uživanje osladite se karlovačkim kuglofom, jer pravi ukus Sremskih Karlovaca je u mešavini bermeta i slatkom ukusu čokolade i oraha u tradicionalnom kolaču ovog kraja.

Ukoliko vam treba poseban povod kako biste obišli Sremske Karlovce, izaberite između manifestacija Karlovačka berba grožđa, Festivala kuglofa, Brankovog kola, Karlovačkog mira i mnogih drugih.