Suva planina – Planinska lepotica juga Srbije

Suva planina predstavlja pravu planinsku lepoticu juga Srbije. Od milja je nazivaju i Alpi juga Srbije. Iako nisu iskorišćeni svi njeni kapaciteti, ova planinska lepotica jeste odredište planinara, zavisnike od adrenalina kao i ljubitelje prirodnih lepota. Na njoj se nalazi i rezervat prirode.

Na jugoistoku Srbije, sa severne strane oivičena rekom Nišavom a sa južne Lužničkom rekom uzdiže se Suva planina – izvanredan prirodni rezervat, omiljeno mesto planinara i svih ljubitelja prirodnih lepota. Suva planina duga je 45 a široka 15 kilometara i po geologiji i geografiji ona pripada karpatsko – balkanskoj grupi planina. Na samo dvadesetak kilometara od Niša, ovu prelepu i još uvek nedovoljno istraženu planinsku lepotu svake godine posećuje sve veći broj znatiželjnih gostiju.

Planinski masiv Suve planine, u svoj svojoj impozantnosti, predstavlja veliki turistički potencijal jugoistočne Srbije. Masiv se prostire na teritoriji pet opština: Gadžin Han, Niška banja, Bela Palanka, Vlasotince i Babušnica. Specijalni rezervat prirode “Suva planina”, koji je ovaj status poneo 2002. godine, prostire se na teritoriji od 21.354 hektara. Najviši vrh Suve planine je Trem sa svojih 1.809 metara, dok je drugi po veličini Sokolov kamen visine 1.523 metara. Ova dva planinska vrha razdvojeni su presedlinom po imenu Devojački grob koja se nalazi na koti od 1.311 metara.

Suva planina nalazi se u neposrednoj blizini zamišljenog centra balkanskog poluostrva. Ona se u obliku koji podseća na potkovicu pruža od sela Ljuberađa u opštini Babušnica ka severozapadu u dva smera: svojim severnim krakom do Crvene reke a sverozapadnim do Niške Banje. Klima Suve planine je umereno – kontinentalnog karaktera. Glavne odlike ove klime su topla leta i hladne zime sa pravilnom raspodelom padavina u toku godine. Na planini duvaju vetrovi od kojih su najznačajnija dva: gornjak i dolnjak. Dolnjak je vetar severozapadnog pravca dok gornjak duva sa istoka, izuzetno je hladan i oštar pa naročito u zimskom periodu godine svojim delovanjem ume da spusti temperaturu i do nekoliko stepeni niže.

Suva planina predstavlja pravu planinsku lepoticu juga Srbije. Od milja je nazivaju i Alpi juga Srbije. Iako nisu iskorišćeni svi njeni kapaciteti, ova planinska lepotica jeste odredište planinara, zavisnike od adrenalina kao i ljubitelje prirodnih lepota. Suva planina nije bogata vodom. Razlog tome je krečnjački sastav zemljišta koje je izuzetno propustiljivo. Izvori i rečni tokovi mogu se naći jedino u podnožju planine dok na visini od oko 1.300 metara postoji samo jedan izdašniji izvor. Do sada je na Suvoj planini pobrojana 1.261 biljna vrsta ali kako nemali deo planine još uvek nije istražen, treba očekivati da će se ovaj broj povećati. Planina je bogata i faunom koja ja usled uništavanja biljnog pokrivača poslednjih godina sve više ugrožena. Od sisara najbrojniji i najznačajniji su zečevi, srne, divlje svinje, jazavci i lisice dok fauna ptica broji sove, jarebice, fazane, tetrebe i po kojeg orla ili sokola.

Jovan Cvijić, velikan naše nauke, Suvu planinu je zbog njenih okomitih stena koje se pružaju na njenoj severnoj strani nazivao “Alpi juga Srbije” dok ju je Josif Pančić proglasio za “jedan od najgorostasnijih oblika u našim zemljama”. Ova lepotica pravi je planinarski raj, što potvrđuje i tradicionalna manifestacija “Zimski uspon na Trem” koja je jedna od najposećenijih planinarskih akcija u Srbiji i na njoj svake godine učestvuje i do 1.000 planinara iz zemlje i regiona. Još uvek divlja, neukroćena, sa netaknutom prirodom i mestima na koja ljudska noga još uvek nije kročila, Suva planina je izazov za sve zaljubljenike u prirodu i zavisnike od adrenalina.