Ozren Planina – Šta videti i posetiti

Planina Ozren jeste jedna od najšumovitijih planina u Srbiji. Nalazi se u jugoistočnoj Srbiji i važi za poznato klimatsko lečilište. Na njoj se nalaze i srednjovekovno utvrđenje Soko grad i vodopad Ripaljka koji je pod zaštitom države. Planinarima i avanturistima je omiljena destinacija.

U jugoistočnoj Srbiji, istočno od Aleksinca a u neposrednoj blizini Sokobanje (5 kilometara) i srednjovekovnog utvrđenja Soko Grad smeštena je Ozren planina.

Predstavlja poznato klimatsko lečilište izuzetno bogato ozonom i ujedno jednu od najšumovitijih planina u našoj zemlji.

Usled idealne nadmorske visine, bogatstva zelenila i borove šume sa izuzetno povoljnim mešanjem vazdušnih struja – ružom vetrova, na planini Ozren smeštena su i dva specijalizovana lečilišta:

  1. jedno za lečenje plućnih i drugo za
  2. lečenje očnih oboljenja.

Najviši vrh planine Ozren Leskovik uzdiže se na visini od 1.118 metara.

Na Ozrenu se, pored osvedočene prirodne lepote i čistog zdravog vazduha, nalazi i priličan broj infrastrukturno uređenih izletišta kao i nekoliko značajnih kulturno – istorijskih spomenika i zaštićenih prirodnih dobara.

Kada govorimo o izletištima, vredi posebno istaći izletište Ozren, izletište Kalinovica kao i vodopad Ripaljku, koja se svojom posebnom lepotom i uređenošću izdvajaju na turističkoj mapi kako jugoistočne tako i čitave Srbije.

Do pomenutog izletišta Kalinovica stiže se stazom koja prolazi kroz Ozrenske livade, koje su usled prelepih pejzaža i jedinstvenog prirodnog ambijenta zaštićene kao predeo izuzetnih odlika.

Izletišta su smeštena u živopisnom krajoliku u blizini ribnjaka, infrastrukturno opremljena izdašnim parking prostorom, sportskim terenima, drvenim stolovima i klupama a za one koji nisu navikli da sa sobom nose korpe za piknik tu je i nekoliko ugostiteljskih objekata.

U blizini se nalazi jedinstven i najviši u Srbiji (11 metara), vodopad Ripaljka, prvi spomenik prirode koji je zaštićen na teritoriji Srbije još 1948. godine.

Kuturni spomenici od izuzetnog značaja na Ozrenu jesu srednjevekovna tvrđava Soko Grad – jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u ovim krajevima kao i manastir Jermenčić koji na istom mestu postoji još od daleke 1392.godine.

Prema predanju, manastir su sagradili Jermeni, kaluđeri koji su na zelenom Ozrenu pronašli utočište pred najezdom Turaka.

Ono što ovu planinu čini još privlačnijom za turiste jesu njene legende i predanja. Naime, na Ozrenu postoji takozvani „kamen ljubavi”.

Meštani pripovedaju da su se kraj ovog kamena sastajali i na tom mestu zavoleli hajduk Veljko i njegova Čučuk Stana.

Danas, uglavnom mladi zaljubljeni parovi dolaze do kamena ljubavi da bi na njemu razmenjivali poljupce verujući da će tako osigurati doživotnu ljubav.

Pored izuzetno povoljnog uticaja na zdravlje i dve specijalizovane bolnice, Ozren planina je idealno mesto za planinare i avanturiste – one koji će krenuti u pohod na osvajanje Leskovika i uživati u predivnom pogledu na Sokobanju sa širom okolinom; neustrašive paraglajdiste koji žive za nalet adrenalina; one kojima su netaknute prirodne lepote melem za oči i hrana za dušu, one koji tragaju za ostacima davnih vremena, zaljubljene koji veruju da je ono „do kraja života” zaista moguće makar to značilo ljubiti se na kamenu ljubavi ili jednostavno one kojima je potrebna barem kratka pauza od urbanog, ubrzanog života na gradskom asfaltu.