Petrovaradinska tvrđava – turistička atrakcija na Dunavu

Prošetajte kroz istoriju petrovaradinskog utvrđenja sa Dunava da biste bolje shvatili zašto su utisci sa Exita nezaboravni svima koji su tamo bili

Petrovaradinska tvrđava jedno je od najboljih ostvarenja evropske vojne arhitekture XVIII veka. Veoma je dobro očuvana i važi za drugu po veličini tvrđavu u Evropi. Kroz istoriju bila je tamnica za brojne bitne ličnosti, kao što su vožd Đorđe Petrović sa svojim ustanicima, austrougarski podoficir Josip Broz, i mnogi drugi.

Pukovnik Dragoš Đelošević, čovek koji je posle Prvog svetskog rata bio zadužen za nezahvalan posao rušenja tvrđave, poštedeo ju je jer je bila “suviše lepa da bi je srušio”. Petrovaradinska tvrđava je danas kulturno – istorijski spomenik od prvorazrednog značaja i svojevrsna turistička atrakcija. Zaštitni je znak grada Novog Sada, i sa nje se pruža pogled na vojvođansku ravnicu, Dunav i sve četiri strane sveta.

Građena je u periodu od 1692. do 1780. godine, a njen idejni tvorac je bio Francuz, vojni arhitekta markiz Sebastijan Voban. Nastala je u vreme austrijskih vladara, a na njoj od 1702. godine bio je smešten kapetanat Podunavske vojne granice. Tvrđava je počela da se gradi po Vobanovom sistemu, čija je osnova imala više naglašenih delova (Gornja tvrđava, Donja tvrđava, Hornverk, Mala tvrđava na ostrvu i Mostobran).

Objekti izgrađeni u XVIII veku su najprepoznatljivije turističke atrakcije petrovaradinske tvrđave. Kula u baroknom stilu, sa velikim satom na bastionu Ludvig, svakako je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Tvrđave i Novog Sada. Sat je izgrađen tako da velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute. Ovo je učinjeno kako bi ljudi, a pogotovo lađari mogli da vide sa velike daljine koliko je sati. Petrovaradinska tvrđava, poznata još kao i Gibraltar na Dunavu.

Topovnjača, Arsenal ili Mamula je najmonumentalnija jednospratna zgrada na Gornjoj – Petrovaradinskoj tvrđavi. U ovoj baroknoj građevini pravougaone osnove se danas nalazi Muzej Grada Novog Sada.

Duga kasarna čini prepoznatljivu siluetu Petrovaradinske tvrđave. Ona je bila ključni objekat u garnizonskom kompleksu, jer je služila za smeštaj oficira i vojnika. Danas se u njoj nalazi hotel, dok su u podrumskim prostorijama smešteni brojni ateljei Likovnog kruga.

Na Petrovaradinu se svake godine u leto održava najveći muzički festival u ovom delu Evrope – EXIT. Pored ovog muzičkog festivala, na Tvrđavi se odigravaju i druge manifestacije tokom cele godine, a neke od njih su: Baby EXIT, Kulturni vremeplov, Tuneli svetlosti, Vinski lavirint i Noć muzeja…