Najlepši Rezervati Srbije – Netaknuta priroda

Najlepši rezervati prirode u Srbiji možda su oni za koje nikad nismo čuli. Ili oni čije ime nam je odnekud poznato, ali nemamo predstavu kako se lepa slika krije iza slabo poznatog naziva. U Srbiji postoji 75 zaštićenih rezervata prirode, predstavljamo neke od njih.

Kanjon reke Trešnjice

Predstavlja još jedno prirodno bogatsvo toliko vredno da je zaštićeno kao rezervat prirode. Impresivna kreacija prirode koja je nedovoljno ili nimalo poznata, čini i te kakav turističi potencijal. Hladna reka koja se lomi i useca kroz visoke stene krči sebi put i čini neverovatan prizor.

Za ovaj kanjon se kaže da je divlji, ali planinari se rado probijaju kroz kamenite staze jer ih na kraju čeka kupanje u ledenoj Trešnjici i ako je verovati njihovoj priči napor se isplati. Međutim, ovaj vizuelni trenutak nije sve što krasi skriveni kanjon. Ovde se krije i belogalvi sup zaštićena vrsta koje ima još samo u kanjonu Uvac.

Pored ovog kralja visina ovde je smešteno još retkih biljnih i životinjskih vrsta. Dole ispod stena teče reka Gornja Trešnjica gde se mresti drinska mladica. To je retko mrestilište Drinske mladice i tu je strogo zabranjen ribolov.

Prašuma Vinatovača

Jedina prašuma u Srbiji koja je smeštena u središtu Kučajskih planina i do koje nije tako jednostavno i lako doći. Ko bi uopšte znao da imamo i prašumu, a kamoli koliko je veliko njeno bogatsvo?!

Upravo je možda to razlog zašto je ovaj rezervat prirode tako očuvan i verno nam prenosi sliku kako je Srbija izgledala pre nekoliko vekova. Iako prelep, on je i teško dostupan, obilaze ga uglavnom studenti šumarskog fakulteta. Onaj ko pređe težak put ima šta i da vidi. Bukve u Vinatovači u prečniku imaju više od metra, a visoke su i do 45 metara.

Starost pojedinih stabala procenjuje se na 300 i više godina. Pravi izazov za posetioce je što smeju samo očima da opijaju ovo čudo prirode. Vinatovača je pod zaštitom države najvišeg stepena što znači da je strogo zabranjena bilo kakva ljudska intervencija.

To praktično znači da ništa ne sme da se dira ni da se bira ili beru cveće ili gljive. Ukoliko neka bukva padne pod uticajem snega i vetra ona tu i ostaje.

Kanjon reke Gradac

Nalazi se u blizini Valjeva na 100 km od Beograda. Reka Gradac je jedna od najčistijih u Evropi, pa ne čudi što je stanište mnogim biljkama i životinjama koje su danas retke.

Zbog tih svojih odlika ovaj kanjon je još jedan rezervat prirode koji vredi zaštititi, ali i videti. Šetnjom kraj ove planinske reke, ujedno staništa vidri, stiže se do nekoliko vodenica čija je okolina uređena u etno stilu i trudi se vratiti vas u neko drugo vreme. Podzemni oblici kraške erozije dodatno obogaćuju ovaj kraj.

Ni u mnogo većim i poznatijim klisurama Srbije nije zabeležen toliki broj pećina. Ima ih gotovo sedamdeset, a još uvek se otkrivaju nove.

Titelski breg

Čini pravo malo čudo prirode koje se uzdiže usred ravne Bačke. Ovaj breg koji je zapravo lesna zaravan se uzdigao između gradića Titela na jugu, sela Lok, Vilovo i Šajkaš na jugozapadu, sela Mošorin na severu i reke Tisa na istoku.

Najviša tačka mu je smeštena na 128 metara. Ovaj breg je najviše interesantan zbog toga što je neobična formacija usred ravnice, ali ima i dodatnih prednosti koji ga čine zanimljivim. Okoliku ovog usamljenog brega krase brojni brežuljci, doline, surduci, provalije, lesne piramide tzv. “plastovi”, padine sa “pložicama”, “pleća”, viseće doline.

Sa Titelskog brega, kao najviše tačke u Bačkoj, pruža se pogled na Banat na istoku i na Frušku goru – Srem na jugu. Breg je obogaćen sa 150 različitih biljnih vrsta od kojih su najdominantnije majčina dušica i đipovina.