Avala – Beogradska oaza mira

Avala. To je mesto na kojem se prepliću istorija, uspomene, priroda, rekreacija i predivan pogled. Jedno od omiljenih izletišta Beograđana kao i turista koji posete naš glavni grad.

Kada Beograđani žele da pobegnu od bučnih ulica i gužve u saobraćaju, jedna od najbližih, ali i najlepših destinacija je planina Avala. Oaza mira, udaljena samo 18 kilometara od centra Beograda. Nalazi se na nadmorskoj visini od 511 metara i da je samo koji metar niža bila bi brdo. Avala je najsevernija planina šumadijske grede, a proteže se od Save i Dunava do planine Rudnik. Ime je dobila po arapskoj reči “havala”, što znači vidikovac.

Planina je obrasla listopadnom i četinarskom šumom, a na njoj se nalazi oko 600 biljnih vrsta, mnoge od njih su veoma lekovite. Brojne retke vrste životinja i ptica stanuju na Avali. U XIX veku ovde je pronađen mineral avalit.

Istorija Avale zadire duboko, čak do rimskog doba, kada se smatra da je na vrhu planine bilo vojničko utvrđenje, kao i da se na planini nalaze ostaci antičkog rudnika žive i srebra.

Istoimeni grad, nalazio se na Avali u srednjem veku, Srbi su ga zvali Žrnov. Ruševine grada uklonjene su 1934. godine, kada je na istom mestu počela gradnja spomenika Neznanom junaku. Sve države učesnice Prvog svetskog rata imaju spomenike Neznanom vojniku, uključujući i Srbiju.

U blizini je i Spomenik sovjetskim ratnim veteranima, koji su poginuli u avionskoj nesreći 1964. godine. Avalski TV toranj sagrađen je 1965. godine, visok 195 metara i bio je najveća građevina u tadašnjoj Jugoslaviji i na Balkanu. Srušen je 1999. godine u bombardovanju NATO snaga. Toranj je obnovljen i ponovo otvoren za posetioce 2010. godine. Izgleda identično, samo je sada visok 205 metara, a sa njega se pruža predivan pogled na celu Šumadiju.

Planinarske staze su dobro obeležene a sama planina je idealna za šetnju. Planinarski klubovi ovde dovode svoje podmladke na planinarske obuke. Oko tornja se nalaze sportski tereni koji su pogodni za treninge sportskih ekipa kao i rekreaciju građana. Brojne su prodavnice dečijih igračaka i najrasprostranjenijih suvenira u vidu privezaka i magneta.

Na Avali se nalazi i planinarski dom, hotel, nekoliko kafića oko tornja kao i par restorana kada krenete da se spuštate sa planine. Tokom 2017. godine otvorena je suvenirnica u podnožju samog tornja u čijoj ponudi se nalazi popriličan izbor autentičnih suvenira iz Srbije.

Postoje i brojna mesta obeležena za roštiljanje, pa možete ručati i u svojoj organizaciji.

Takođe, tokom 2017. godine, Avala je dobila i crkvu brvnaru. Ovaj pravoslavni hram posvećen Svetom Despotu Stefanu Lazareviću nalazi se prekoputa samog tornja. U njemu se možete pomoliti a u crkvenoj prodavnici pored hrama kupiti sveće i ostale verske relikvije.

Do sada su na Avali organizovana takmičenja u orijentiringu, penjanju, planinskom biciklizmu i neke od etapa brdskog relija. Bez obzira da li planirate da jedan ili više dana provedete u prirodi, svratite na ovu beogradsku planinu.

Kad god ste u poseti glavnom gradu, svratite na kafu, jer je pogled sa Tornja prelep. Avala je odlično mesto za uživanje u prirodi i rekreaciju.

Tokom letnjih meseci postoji i sezonska autobuska linija koja saobraća u određenim vremenskim intervalima (60 minuta) subotom i nedeljom i prevozi putnike sa Trošarine do vrha Avale. Takođe postoje i redovne autobuske linije koje sasobraćaju avalskim drumom u podnožju Avale.