Drvengrad – Etno selo na Mećavniku

Između Zlatibora i Tare, pored Mokre Gore, smešteno je brdo Mećavnik. Najzaslužniji za veliku popularnost ovog mesta jeste Emir Kusturica. Ugledavši Mećavnik, shvatio je da je pronašao savršenu lokaciju za izgradnju etno – sela za svoje potrebe.

Ova informacija za nas bi danas bila od malog ili nikakvog značaja da se u glavi našeg najpoznatijeg reditelja Emira Kusturice nije rodila ideja za film „Život je čudo”. Ugledavši Mećavnik sa železničke stanice Jatare, kroz koju prolazi čuvena Šarganska osmica , shvatio je da je pronašao savršenu lokaciju za izgradnju etno – sela u gradskom obličju i strukturi, za potrebe snimanja pomenutog filma. Tako je sve počelo.

Ako rešite da krenete put Drvengrada, izvršite on-line rezervaciju putovanja .

Zanimljivo je da su sve brvnare u Drvengradu potpuno autentične. One su prenošene najviše iz Zlatiborskog okruga i Republike Srpske i postavljane na kamene temelje u etno – selu. Svaka od brvnara danas ima svoju namenu. U njima su smeštene biblioteke, galerije, prodavnice narodne radinosti kao i poslastičarnice sa domaćim kolačima i prirodnim sokovima i restorani nacionalne kuhinje. Tu je i bioskop „Andergraund”, nazvan po jednom od najpoznatijih filmova Emira Kusturice. U gradu se nalazi i mala pravoslavna crkva sa drvenim zvonikom građena po ugledu na ruske crkve – brvnare, posvećena Svetom Savi. Slavni reditelj svojski se trudio da naziv Drvengrad u potpunosti opravda pošto je i trg u centralnom delu sela popločan drvenom kockom i pragovima.

Glavna ulica u Drvengradu nosi ime našeg slavnog nobelovca Ive Andrića, a pored njega tu su još i Ernesto Če Gevara, Maradona, Čkalja, Felini… Šetajući tim malenim sokacima, dišući čist vazduh okruženi brvnarama na trenutak vam se stvara utisak da ste se vratili vek I po unazad. Biće vam teško da poverujete, iako to već zasigurno znate, da selo tu oduvek nije postojalo.

Možda je i sam tvorac ovog projekta to najbolje opisao u samo jednoj rečenici: „Izmislio sam grad koji izgleda kao da se u njemu živelo. A nije nikad.” Drvengrad danas ima status grada – hotela (sa četiri zvezdice) koji pored njega još poseduje ostrvo Sveti Stefan u Crnoj Gori.

Ovom novom – starom etno selu priznanje je odato i van granica naše zemlje: stručni žiri u okviru Briselske fondacije za arhitekturu proglasio je Drvengrad na Mećavniku najboljim arhitektonskim ostvarenjem u Evropi u poslednje tri godine. Jedan od simbola Drvengrada i događaj koji svake godine u njega dovodi neka od najcenjenijih imena iz sveta filma, muzike i književnosti na svetu je festival „Kustendorf”. Osnovan je i prvi put održan 2008. godine sa ciljem da se mladim filmskim stvaraocima pruži prilika da prikažu svoja ostvarenja kao i da im se omogući susret sa velikanima filmskog stvaralaštva.Gori.

Neverovatna prirodna bogatstva parka prirode Mokra Gora, jedna od najlepših deonica pruge na svetu Šarganska osmica i voz Nostalgija, Drvengrad koji vas vraća kroz vreme i istovremeno daje aktuelne bogate kulturne sadržaje su dovoljni razlozi da razmeđu Zlatibora i Tare odaberete kao svoju destinaciju za odmor.