4 Reke Srbije kao iz Bajke

reka gradac valjevo

Prve asocijacije na reku u Srbiji su uglavnom Dunav, Sava, Drina i Morava u poslednje vreme. Međutim, neki predeli, planinski pogotovo, bogati su takvim rekama koje bi svojom lepotom mogle da nadmaše pomenute.

Pomenute reke su uglavnom poznate lokalnom stanovništvu i malo ko zna da se prizori kao iz bajke nalaze baš tu. Jedna od najčistijih reka je u Evropi je među njima kao i jedna od najkraćih na svetu. Kada bismo krenuli stazama planinara i upornih fotografa verovatno bismo otkirli desetine skrivenih, a lepih reka. U daljem tekstu predstavljamo vam četiri reke koje su među najlepšima u našoj zemlji.

1. Reka Gradac

reka Gradac
Reka Gradac

Da li ste znali da jedna od najčistijih reka Evrope protiče kroz Srbiju?

Reka Gradac je uprkos faktorima koji prete da naruše njenu čistinu, uspela da održi ovaj epitet. Iako mnogo čistija od daleko popularnijeg Dunava, Gradac je reka koja još nije stigla na mapu lokacija koje obavezno treba obići kod domaćih turista.

Gradac izvire ispod planine Povlen, pa nastavlja svoju putanju do Kolubare u koju se uliva. Prolazi još pored sela Bogatića i manastira Ćelije a ima i svoju klisuru koja je fenomen za sebe. Šta sve možete videti šetnjom pored te planinske reke?

Možete se odmoriti na nekoj od uređenih plaža, ili popiti kafu u nekom od kafića, videti i po koju vodenicu sa okolinom u etno stilu odnosno da kada ste već u prirodi vratite se malo i kroz istoriju. Srešće te ovde i vidru, ali još mnogo raznih životinjskih vrsta.

Ovako čista voda idealna je stanište i za poskoka, smuka, beloušku, a društvo im prave rečni rak i bela kornjača. Kanjon reke Gradac dugačak je preko 22 km i sastoji se iz dva dela gornjeg i donjeg. Donji deo završava se gotovo u samom centru Valjeva.

Ovaj kanjon u sebi krije brojne pećine u kojima su smeštene kolonije slepih miševa zaštićenih zakonom. Iako čista i lepa reka Gradac može biti zagađena.

Stručnjaci upozoravaju da su to uglavnom ljudski faktori. Najveći zagađivač trenutno je pruga Beograd – Bar, a bitan faktor narušavanja čistine i oaze ove reke su neplanske seče šuma.

2. Reka Jerma

Predstavlja reku koja u svom toku više puta pređe granicu, probija dve planine, a zadržava nestvarnu boju i lepotu. Reka Jerma izvire nedaleko od Vlasinskog jezera, kod opštine Surdulica, prolazi svojim tokom kroz Bugarsku, vraća se u Srbiju i uliva se u Nišavu.

Snažna Jerma probila je sebi put kroz Vlašku planinu kao i kroz Greben planinu i time stvorila neke divne prirodne ambijente. Jerma je napravila dva velika klanca koja mešteni zovu Odrovsko i Vlaško ždrelo.

Klanci su sve do 1927. bili potpuno neprolazni. Tada je za potrebe rudnika kamenog uglja “Rakita” kroz klisuru probijena trasa železnice uskog koloseka. Rudnik je zatvoren šezdesetih godina XX veka, a sedamdesetih je umesto pruge napravljen asfaltni put.

Ovaj put pružio je mogućnost ljubiteljima prirode da osete divlju lepotu Jerme i obiđu manastir koji se nalazi pored same reke. Kanjon Jerme sa impozantnim liticama i retkim biljnim i životinjskim svetom daju posebnu vrednost reci.

Ova reka je zbog svih ovih karakteristika pre dve godine proglašena rezevatom prirode.

3. Reka Vrelo

Reka dugačka kao godina. Drugo ime reke Vrelo, a sve to zbog njene dužine. Duga je samo 365 metara, ali je u tu dužinu skupila je sve što priroda može da pruži. Početak i kraj ove reke su atrakcija za sebe. Reka izvire vrelom, a posle svog kratkog toka uliva se u Drinu i to vodopadom. Mala, ali ipak prava po svim karakteristikama kažu stručnjaci. Ima lep veliki izvor iz kog kulja beličasta voda, sa leve strane bistar potočić joj je pritoka, a ni prirodnog okruženja joj ne manjka.

Voda Vrela potiče od dreniranih padavina sa prostranog platoa Tare. Prosečna izdašnost perućačkog vrela je 330 l/s, dok je prosečna temperatura vode oko 10 stepeni.

Reka Vrelo je bistra, providna rečica koja se vodopadom visine 10 m uliva u Drinu. Vrelo je poribljeno kalifornijskom pastrmkom. Po humkama i obalama Vrela rastu jova, jarebika, jasen, gorski javor, brest, crna zova, orah…

Ribnjak se nalazi sa desne obale reke, dok je na levoj naseljeno mesto. Reka Vrelo iako jedna od najkraćih kod nas, može se podičiti sa dva mosta. Vrelo je jedna on najkraćih reka u celom svetu, a neki tvrde i najkraća reka Evrope.

Drina sa rekom Vrelo je u akciji izbora sedam srpskh čuda prirode u organizaciji Turističke organizacije Srbije proglašena za prvu prirodnu lepotu Srbije.

4. Solotuška reka

Solotuška je reka o kojoj nije mnogo pisano ni rečeno, pa da biste saznali nešto o njoj morate da odete lično da je upoznate.

Kada vidite fotografije ove lepotice neće vam biti teško da se zaputite ka Tari kako biste je lično videli i možda baš prvi ostavili zapis o toj bajkovitoj reci. Solotuška reka protiče kroz brdsko – planinsko selo Solotuša koje je deo nacionalnog parka Tara.

U okolini tog sela nalaze se različita arheološka nalazišta iz doba Kelta i Rimljana, kao i srednjevekovno utvrđenje Solotnik.

Kada budete pošli da se lično upoznate sa ovom šarmatnom rečicom moći ćete da obavite i mali istorijski izlet.