Šta videti u Kikindi? TOP 7 znamenitosti i atrakcija

Kikinda se nalazi u severnom delu Banata, na 7km udaljenosti od rumunske i 60km od mađarske granice.

Kao jedan od najvećih gradova u Vojvodini i kulturno središte svoje okoline, ovaj grad je tokom poslednjih nekoliko godina postao sve primamljiviji turistima.

Šta videti u Kikindi

Sa željom da vam bar malo dočaramo znamenitosti ovog mesta, predstavljamo vam sedam razloga zbog kojih bi trebalo da posetite Kikindu u narednom periodu.

1. Simpozijum skulpture Terra

Svake godine od 1. do 31. jula u Kikindi se održava Internacionalni simpozijum skulpture Terra, osnovan 1982. godine. Simpozijum se održava u prostoru nekadašnje fabrike crepa i na njemu učestvuje od pet do osam umetnika iz Srbije i inostranstva. Terra je jedinstvena u svetu zbog izrade skulptura velikog formata i tokom tri decenije njenog trajanja nastalo je preko hiljadu skulptura. Prošle godine u nekadašnjoj zgradi manježa kikindske kasarne otvoren je Muzej Terra, u kom je izložen veliki deo ovih skulptura.

2. Dani Ludaje

Prvo takmičenje za najveću bundevu u Kikindi je organizovano pre tri decenije. Manifestacija Dani ludaje, koja se održava svake godine u septembru ili oktobru, vremenom je postala zaštitni znak Kikinde. Najveća bundeva „učesnica“ festivala težila je preko 500 kilograma! Osim jela od bundeve, na trpezi manifestacije mogu se naći i raznovrsni specijaliteti vojvođanske i mađarske kuhinje. Festival je propraćen i bogatim kulturno-umetničkim programom – izložbama, koncertima, sportskim takmičenjima…

3. Železnička stanica i lokomotiva Kraljica Banata

Železnička stanica u Kikindi izgrađena je sredinom XIX veka. Tako je Kikinda među prvim mestima u Srbiji uključena u železnički saobraćaj Evrope, što je umnogome doprinelo njenom privrednom razvoju. Zanimljivo je da je Beograd dobio prvu prugu tek 27 godina nakon Kikinde. Ova železnička stanica specifična je i po tome što je kroz nju prolazio Orijent Ekspres. Ispred stanice nalazi se parna lokomotiva napravljena 1916. godine, koju mnogi nazivaju Kraljicom Banata.

4. Zelena ulica

Ulicu generala Drapšina u Kikindi sajt za arhitekturu i dizajn architecturendesign.net uvrstio je među 50 najlepših ulica na svetu sa drvoredom i cvećem. Zelena ulica nalazi se u centru Kikinde i do danas je više puta menjala svoj naziv. Drvored u ovoj ulici posađen je posle Drugog svetskog rata i ima oko 389 stabala, najviše američkog koprivića. Prizemne dvorišne kuće sa pastelnim fasadama dodatno upotpunjuju specifičan izgled ove ulice.

5. Narodni muzej Kikinda

Narodni muzej Kikinda nalazi se u zgradi nekadašnjeg Magistrata Velikokikindskog dištrikta (Kurija), jedne od najpoznatijih zgrada u Kikindi, i sastoji se od arheološkog, etnološkog, istorijskog, prirodnjačkog, umetničkog i pedagoškog odeljenja. Osnovni koncept stalne postavke u prizemlju je hronološko prikazivanje istorije grada i predstavljanje urbanističkog razvoja i nematerijalnog nasleđa. Verovatno najpoznatiji eksponat muzeja je mamut Kika, čiji se skelet čuva u muzeju od 2006. godine. U atrijumu zgrade muzeja izložena je i replika ovog skeleta.

6. Jezero Laguna – Banatsko Veliko selo

Jezero Laguna nalazi se u Banatskom Velikom selu, na mestu nekadašnje divlje deponije. Inicijativa za preuređenje ovog prostora pokrenuta je 2004. godine. Ovo jezero naročito je popularno među pecarošima, s obzirom da je poribljeno šaranskom ribom. Obala jezera je izuzetno lepo uređena, sa suncobranima i klupama koji mogu biti idealno mesto za izlet.

7. Etno selo Torontal – Rusko selo

Etno selo Torontal predstavlja jedinstvenu ambijentalnu celinu, i nalazi se u Ruskom Selu u blizini Kikinde. Na ovom mestu svake godine održava se Dečji etno kamp „Torontal“, koji okuplja veliki broj mališana osnovnoškolskog uzrasta iz svih krajeva Vojvodine. Zanimljive radionice etno kampa, posvećene starim zanatima, čine suštinu manifestacije.