Planinski Vrhovi u Srbiji – 5 Lepotica za osvojiti

vrh trem suva planina

Na srpskim planinama ističu se vrhovi koji zaslužuju da budu nadaleko poznati pre svega po svojoj lepoti. Oni su uglavnom cilj planinara i biciklista, ali ima i onih čija nadmorska visina ne zahteva posebnu kondiciju i izdržljivost pa i obični zaljubljenici u prirodu mogu da ih osvoje.

Iskustva onih koji sami traže ono što je u Srbiji najlepše, pokazuju da se lepi vidikovci mogu videti sa vrhova Ovčara, Kablara, Gučeva, Tare, Rtnja, Zlatibora, Kopaonika ali i još nekih možda nedovoljno promovisanih planina Srbije.

Zahvaljujući entuzijazmu biciklista i planinara otkrivaju se vidikovci kakvim malo ko može da se pohvali. Panorame grada, meandri Morave, pogledi na planinske vrhove iz komšiluka sve su to vizuelna zadovoljsva koja mogu da vam ponude vrhovi planina širom Srbije.

Predstavljamo vam dalje u tekstu 5 planinskih vrhova koje trebate osvojiti tokom života.

1. Trem, Suva Planina

Trem (naslovna fotografija) kao najviši vrh Suve planine odavno je poznat iskusnim planinarima.

Vrh Trem, Suva Planina

Nalazi se na 1.810 metara nadmorske vidine, a pogled koji okružuje taj vrh vredan je svakog truda da ga osvojite. Trem je poznat i po tome što su se dvoje planinara na njemu venčali o čemu svedoči i kamen sa natpisom koji ćete pronaći ukoliko se uputite ka najvišoj tački Suve planine.

Oni koji su savladali trasu ka Tremu preporučuju da se krene u noć ka njemu jer je izlazak sunca na tom planinskom vrhu vredan napora noćnog planinarenja.

2. Midžor, Stara Planina

Jedan od najviših vrhova Srbije na nadmorskoj visini od 2.169 metara najviši je vrh Stare planine. Ovaj planinski izazov će vas takođe počastiti neverovatnim pogledom.

Vrh Midžor, Stara Planina

Do planinarskog doma Babin zub možete kolima, dok odatle nastavljate peške ka Midžoru tako da nemate mnogo izgovora da se ne zaputite ka njemu. A na putu će vam društvo praviti bujni biljni i životnjiski svet. Midžor inače nije jedini razlog da obiđete Staru planinu.

Kamen koji označava vrh Stare planine ujedno označava i granicu sa Bugarskom.

Ako ste se već namerili da osvojite najvišu tačku stare lepotice, možete da obiđete i neki od brojnih vodopada, spomenike kulture iz srednjevekovnog perioda ili kuće koje čuvaju arhitekturu od pre nekoliko stotina godina.

3. Zborište, Tara

Zborište je najviša tačka na srpskoj lepotici Tari. Vrh koji se nalazi na preko 1.500 metara nadmorske visine planinari rado osvajaju pa zašto ne biste i vi.

Vrh Zborište, Tara

Zborište je dobilo ime po tome što su se na tom mestu sastajali hajduci i održavali zborove. Sa zaravljenog vrha pogled daleko seže i neprijatelj koji se približava lako je uočljiv, pa nije ni čudo što su hajduci izabrali baš to mesto za okupljanje.

Zborište je redovna tačka na planinarskim turama ili organizovanim dolascima studenata i đaka na Taru.

S obzirom na to da je Tara nacionalni park prebogat vidikovicima sa kojih pogled seže na Pećurac, Zaovine i druge lepote, Zborište može biti samo jedan od argumenata da izdvojite svoje slobodno vreme za osvajanje Tare.

4. Vrh Kablara

Vrh planine Kablar nudi jedan od najraskošnijih prizora kojim malo koja planina može da se podiči.

Ko stige do vrha ove planine u okolini Čačka, doživeće pogled na Zapadnu Moravu koja teče vijugavom klisurom, modro zelene pejzaže i vrhove susednog Ovčara.

Planine Ovčar i Kablar zajedno čine Ovčarsko – Kablarsku klisuru koja je jedan od naših najlepših prirodnih potencijala. S toga nije ni čudo što mnogi planinari rado idu stazama ovih planina kako bi iz takozvane ptičije perspektive dosegli što širi pogled na ovu lepotu Zapadne Srbije.

vrh kablara
Vrh Kablara

Najviša tačka na Kablaru je na visini od 889 metara, tako da nije prezahtevan za osvajanje, ali pratnja profesionalnih planinarskih vodiča nije na odmet.

Fotografije onih koji su osvojili vrh Kablara svedoče da je vredan svakog napora.

5. Šiljak, Rtanj

Najviša tačka misteriozne planine Rtanj nalazi se na 1.565 metara nadmorske visine i zove se Šiljak jer upravo tako nekako i izgleda.

Ovo je jedan od najinteresantnijih planinskih vrhova kod nas jer se sa njega, kako kažu meštani i planinari, može videti pola Srbije. Neki čak tvrde da pogled sa Rtnja seže do ušća Save u Dunav.

Ono što je sasvim sigurno to je da pogled sa Šiljka ide daleko i u isto vreme je i impresivan i opuštajuć. Svedočenja onih koji su ga osvojili kažu da je napor i znoj u tom pohodu neizbežan, ali kada se prikaže ono što Šiljak nudi, sve se isplati.

Pogled sa vrha Šiljak, Rtanj

Podsetimo i sama planina čiji je ovo vrh, ima veo misterija oko sebe. Rtanj je prema legeni planina preko koje sa nama komuniciraju vanzemaljci dok sakriva i mitska bića u svom podnožju.

Ne zaboravimo da su smeštajni kapaciteti te planine bili popunjeni do posletnjeg mesta kada se očekivao smak sveta, jer su ljudi smatrali da će jedino ta planina biti pošteđena.

Za sve te priče ne možemo da garantujemo, ali zato za pogled sa Šiljka možemo jer iskustva onih koji su ga posetili govore da svi to treba barem jednom da uradimo.