Zaovinsko jezero – Čista i netaknuta priroda Tare

Jezero Zaovine jedan je od mnogobrojnih aduta lepotice Tare koja je sve popularnija među turistima koji cene odmor u čistoj prirodi. Ovo veštačko jezero koje liči na zmaja u letu, toliko je čisto da se u njemu uzgajaju pastrmke, ali je pogodno i za kupanje.

Jezero Zaovine se nalazi na planini Tari u granicama područja koje je određeno kao nacionalni park. Jezero je smešteno u blizini mesta Zaovine, nastalo je u periodu od 1975. do 1983. godine pregrađivanjem reke Belog Rzava, izgrađeno je u funkciji hidroelektrane Bajina Bašta i prazni se usled niskog vodostaja Drine kako bi se dobila voda za pokretanje turbina. U slučaju visokog vodostaja reke, voda se prepumpava u jezero. Zaovinsko jezero inače dopunjavaju i dva toka: Konjska reka i Beli Rzav. Osim glavnog Zaovinskog tu se nalaze i četiri manja jezera od kojih je jedno jezero Spajić, a ono se nalazi sa druge strane brane.

Jedna od specifičnosti ovog jezera je što gledano iz visine ime zmajoliki oblik, odnosno liči na zmaja koji leti. Naravno to nije njegova jedina specifičnost, mada i ostale karakteristike jezera Zaovine čine da pomislimo da je nestvarno baš poput letećih zmajeva. Šume i pašnjaci oko Zaovinski jezera su gusti, netaknuti i stvaraju ambijent neponovljive prirode zbog čega je ovo jezero sve popularnije među domaćim turistima. Uz zeleni okvir lepo se ukombinovala modro plava boja jezera pa je ceo prizor poprilično nestvaran i bajkovit.

Osim estetskog doživljaja, važno je napomenuti koliko je jezero čisto što je njegov glavni adut. U Zaovinskom jezeru se uzgajaju pastrmke, ali tu su i som, štuka, šaran, ukupno 37 vrsta riba. Upravo zbog toga ovo jezero je omiljena destinacija za strastvene ribolovce, pa je jedan od potencijala i lovni turizam. Još jedna od specifičnosti vezanih za ovo jezero je što se neposredno pored brane nalazi mesto na kome je Josif Pančić pronašao Pančićevu omoriku.

Čista jezerska voda i nekoliko neuređenih plaža uz jezero dovoljan su mamac i za kupače tokom letnjih meseci. Oni rado posećuju obalu Zaovinskog jezera kako bi uživali u retko čistoj vodi. Naravno prelepa okolina mami turiste tokom svih meseci na izlete jer za ljubitelje prirode ova lokacije je pun pogodak. U okolini jezera polako ali sigurno se razvija potencijal za smeštaj turista u stilu starih kuća u kojima ljudi imaju potpuni osećaj boravka u netaknutoj prirodi. Inače u naselju Zaovine je zabeleženo oko 50% ukupne flore planine Tare, i na tom području ima 600 biljnih vrsta koje su do sada registrovane.