Šta obići na Zlatiboru? 9 Znamenitosti i atrakcija za posetiti

zlatibor planina

Zlatibor, iako jedna od najposećenijih domaćih destinacija, ni izbiliza nije dovoljno otkriven. Za mnoge predstavlja planinu pogodnu za zimovanje ili pak za beg u prijatniju klimu tokom vrelih letnjih dana.

Dok su na Zlatiboru, mnogi domaći turisti nisu svesni kakve lokacije su im blizu, i napuste ovu planinu a da nisu obišli neke prelepe vidkovce, spomenike kulture i jedinstvene muzeje.

Predstavljamo vam devet lokacija koje treba da budu na vašem spisku za obilazak, sledeći put kad krenete na Zlatibor.

1. Ribničko jezero

Drugo po veličini veštačko jezero na Zlatiboru nastalo je pregrađivanjem reke Crni Rzav. Iako je nastalo zbog snabdevanja okolnih opština pijaćom vodom, zbog svoje lepote i bogatog prirodnog okruženja lokacija je koju svakako treba posetiti.

Nalazi se na osam kilometara od centra Zlatibora, a selo Ribnica kod kojeg je jezero napravljeno je turističke prirode sa dovoljnim smeštajnim kapacitetom. Ovo jezero ima specifičnu tamnu boju zbog kamenja koje se nalazi na dnu. Odlikuje ga izuzetna čistoća i prozirnost.

Zbog toga leti ovde, iako je kupanje zvanično zabranjeno, možete zateći mnogo kupača turista i meštana. Zbog svoje čistine Ribničko jezero je stanište različitih vrsta riba poput pastrmke, šarana i soma. Četinarska šuma koja okružuje jezero čini ga još primamljivjim za turiste koji ovde vole da odmore ali i da se brčnu bez obzira na zabrane.

2. Spomenik streljanim partizanima

Mnogi će pomisliti da obilazak kulturno – istorijskih spomenika nije nešto čemu treba posvetiti vreme odvojeno za odmor i uživanje. Ipak, zbog šetnje do ovog spomenika sigurno se nećete pokajati.

Toliko turista je uživalo u zlatiborskom suncu a da nisu ni znali da se na samo pet kilometara od turističkog centra nalazi spomenik streljanim partizanima sa kog se pruža moćan vidikovac. Spomen obeliks podignut je na Glavudži ili Šumatnom brdu u znak sećanja na streljane partizane na Palisadu i na Kraljevim vodama.

U blizini je i kosturnica gde su sahranjeni svi stradali u tom događaju. Osim istorijskog značaja ovo mesto opija svežim vazduhom i moćnim pogledom na okolna brda Zlatibora, za kojim žude mnogi okovani gradskim asfaltom.

Šetalište za turiste je uređeno i osvetljeno, a nakon prijatne šetnje i uživanja u pogledu i čistom vazdhu možete predahnuti u improvizovanom kafiću koji se tu nalazi.

3. Stopića pećina

Stopića pećina nalazi se na samo 19 km od centra Zlatibora i lako se dolazi do nje. Bigrene kade daju pećini autentičan izgled, i njen su zaštitni znak, a pored njih vodič će vam sigurno pokazati siparsku kupu “Pseće groblje”, otvore na tavanici i vodopad “Izvor života”.

Svetla dvorana, tamna dvorana, kade sve su to prizori ove pećine koje teško da ćete naći u nekoj drugoj. Pećina ima i impozantan ulaz, a krije svakakve tajne koje su bile naručito zanimljive Jovanu Cvijiću, našem istraživaču, koji je baš u ovoj pećini sproveo neka od svojih istraživanja.

Ono što je čini posebno atraktivnom za turiste je svakako to što spada u rečne pećine odnosno što kroz nju protiče Trnavski potok, stoga je ovo još jedna lokacija koju ne biste trebali da zaboravite dok boravite na Zlatiboru.

Idealno rešenje je organizovan izlet kada u jednom danu možete videti Sirogojno, vodopad Gostilje i ovu čudesnu pećinu.

4. Zlatiborsko jezero

Zlatibor, iako je sinonim za odmor na planini, ima i svoje more. Zlatiborsko jezero je veštačko jezero napravljeno za potrebe turizma u naselju Kraljeve Vode, a koje su meštani prozvali zlatiborsko more.

Svi oni koji su posetili ovo jezero imali su priliku da uživaju u vodi potoka Obudovice od kojeg je i napravljena ova veštačka hidroakumulacija. Zlatiborsko more aktuelno je tokom cele godine zbog svoje višestruke uloge.

Tokom leta, turisti ovde mogu da se sunačaju ili voze pedalinu, ali ni zimi ova lokacija nije pusta. Voda iz jezera se zaledi, napravi se klizalište koje meštani i turisti rado posećuju.

Okolina jezera je uređena pa je idealno za odmor turista i njihovo potpuno uživanje uz sve pogodnosti.

5. Tornik

Jedan od najpoznatijih ski centara omiljene planine kod nas, može vam pružiti zabavu i tokom letnjih meseci. Tornik je posebno omiljen tokom zimskih meseci među ljubiteljima skijanja.

Na sedam kilometara od centra smešteno je ovo dobro uređeno skijalište koje može da primi oko pet i po hiljada skijaša na sat. Jedna od omiljenih atrakcija su svakako šestosedne žičare sa kojih se pruža bogat pogled na okolne planine.

Ski sezona na Zlatiboru više ne zavisi od vremenskih uslova jer su staze opremljene sistemom za veštačko osneživanje tako da će skijaši uvek imati sve uslove za uživanje.

Još jedna pogodnost ovog ski lokaliteta je i lift tipa sidro koji može da preveze preko tri hiljade skijaša za sat vremena. Jedna od posebno interesantnih je omanja staza za početnike skijaše na kojoj je omogućeno i sankanje na gumama.

Nećete pogrešiti ukoliko na Tornik krenete i leti. Ovaj ski centar u potpunosti je prilagođen i toplim danima bez snega, a turisti se mogu zabaviti na razne načine.

Baš kao i ski centar i njegove žičare su aktivne tokom letnjih meseci što je idealna prilika da se upoznate sa moćnim vidikovicma koji se pružaju sa Tornika. Sa ovog zlatiborskog vrha moguće je videti Durmitor, Jahorinu, Taru, Ribničko jezero, kao i sela Sirogojno, Murtenicu, Jablanicu i mnoga druga.

Osim toga ovde možete uživati u planinskom biciklizmu i to uređenim i obeleženim rutama, ali i na različitim podlogama. Ko je za nešto drugačiju vožnju može se provozati skuterom i kartinogm koje je moguće iznajmiti na Torniku baš kao i bicikli.

Još jedna uzbudljiva aktivnost očekuje vas i na šinama u punom spustu. Bob na šinama je aktivnost namenjena različitim generacijama i može biti idealna porodična aktivnost na odmoru. Međutim, ni tu nije kraj ponudi aktivnosti na Torniku tokom leta.

Ukoliko ste raspoloženi za nešto manje ekstremne sportove tu je teren za golf kao i mešoviti teren za odbojku, košarku i druge sportove. Ipak, za one najozbiljnije ljubitelje adrenalina tu je i adrenalin park zbog kog vam letovanje na planini sigurno neće biti sinonim za nešto neuzbudljivo i bez akcije.

6. Sirogojno

Jedini muzej na otvorenom u Srbiji “Staro selo” nalazi se 20 km od centra Zlatibora u selu Sirogojno. Kada prođete kroz kapiju ovog muzeja ušli ste u Zlatiborska (a i mnoga druga sela) sa kraja XIX i početka XX veka.

Muzej okuplja sve očuvane kuće koje su prevučene iz različitih krajeva Zlatibora što mu daje neverovatnu autentičnost tako da zaista izgubite pojam o vremenu.

Dve okućnice koje su stalna postavka muzeja dočaraće vam život jednog domaćinstva iz tog perioda.

Glavna kuća sa mnogobrojnim manjim pomoćnim objektima dosta govore o tome kako je izgledala svakodnevica tih porodica. Dok se u glavnoj kući kuvalo i jelo, pomoćne prostorije služile su za prozivodnju domaćinstva to su uglavnom pekare, mlekare, ali bilo je i onih za grnčariju ukoliko se porodica bavila proizvodnjom i prodajom predmeta od gline.

Jedan deo muzeja pretvoren je u suvernirice, ali svakako će vam vreme u ovoj muzejskoj postavci proleteti. Pored muzeja tu su i brojni spomenici i spomen česme na Zlatiboru koje su vredne obilaska.

7. Vodopad Gostilje

Malo ko zna da u Srbiji ima vodopada i to dovoljno visokih i moćnih da poželite da napravite i podužu šetnju da biste ih videli. Jedan takav nalazi se u blizini Zlatibora.

Dok ste tamo obavezno treba posetiti vodopad u Gostilju na udaljenosti od oko 25 km od centra Zlatibora. Ovaj vodopad se ponosno pruža na 20 m uz krečnjačku liticu i prava je hidrološka atrakcija za posmatranje. Sačinjava ga velika količina vode, ne presušuje ni kad je toplo tako da ga možete obići i ako odmarate na Zlatiboru tokom letnjih meseci.

Upravo je leti i najbolje vreme da stanete pored vodopada jer kapljice koje udaraju o okolne stene i raspršuju se na sve strane stvaraju efekat hladnog tuša koji će vam itekako prijati na letnjem suncu. Sve oko ovog vodopada je bajkovito i prirodno.

Uz sam tok potoka lepo je uređen put koji je prohodan iako je strm, a posebnu čar tom ambijentu daju drveni mostići koji upotpunju doživljaj turiste. Nizvodno od samog vodopada potok pravi još nekoliko slapova na svom spustu u reku Katušnicu.

gostilje vodopad
Izvor: @pedja.rajic84

Vodopad Gostilje možete obići tokom izleta, a preporuka je da se javite Turističkoj ogranizaciji Zlatibora koja će vam reći i kad i gde možete da se priključite turi za obilazak ovog predivnog vodopada. Okolina vodopada neretko je prostor za izlete i roštiljanje, a ko bi ipak da sedne i uživa i za njega postoji opcija. Blizu vodopada je otvoren riblji restoran u kojem, između ostalog, možete uživati u odličnoj pastrmci na žaru.

8. Vodice

Ko na odmorima traži bajkovite krajolike koji će mu pružiti nestvarne fotografije i pravi odmor svakako treba da obiđe Vodice na Zaltiboru. Iako ovde postoji istoimeno vikend naselje najveća vrednost Vodica je što nije izgrađeno turističko naselje pa je tako sačuvana izvorna lepota ovog planinskog kraja.

Zelenilo, pašnjaci i potočić koji nežno probija ovaj krajolik sasvim sigurno su vredni vaše šetnje do te lokacija. Upravo taj potočić je i razlog što se ovo mesto zove Vodice, inače to je zlatiborska reka Crni Rzav.

Vodice se nalaze paralelno sa magistralom i nije ih teško pronaći a posetioci sigurno neće biti uskraćeni za bogat pogled. Kažu da je najbolje vreme doći kad je sunce nisko jer tada ceo kraj dobije zlatkasti odsjaj i tad zaista možete da vidite i osetite zbog čega se ta planina zove Zlatibor.

9. Neotkriveni vidikovci Zlatibora

Na deveto mesto stavljamo sve one vidikovce, predele i krajeve Zlatibora koji možete sami otkriti. Zlatibor je planina koju definitivno barem jednom morate videti tokom proleća ili leta.

Kada sav ozeleni, procveta i zamiriše i kad mu sunce da onaj čuveni zlatni odsjaj po kome je i dobio ime. Bilo da idete peške ili kolima kad obilazite Zlaibor računajte da će vam fotoaprat sasvim sigurno trebati na svakih par kilometara.

To je najveća kilometraža koju ćete proći a da ne ugledate neki moćan vidikovac. Zlatibor je poznat kao planina odlična za pešačenje zbog svojih uređenih staza koje će vas odvesti do lekovitih i šarenih predela u kojima je priroda potpuno očuvana. A očuvan je i stari način života.

Tako da ćete na svom putu sasvim sigurno sresti i po neku baku koja je na pašu izvela svoje ovce i osetićete jednostavnost života kao da ste se vratili vek unazad. Zlatibor je dobar i za bicikliste jer postoje označene putanje za njih pa čak i bicikli koji mogu da iznajme.

Zlatibor je najlepši kad ga sami otkrivate, a ako ste se već upoznali sa nekim od njegovih vidikovaca pošaljite nam vaše fotografije.