Beogradska Nedelja Umetnosti

Ciljevi BNU-a

1. Upoznavanje javnosti sa stvaralaštvom mladih umetnika I dizajnera

2. Stvaranje platforme za dalji razvoj kulturno-umetničke scene u srbiji

3. Edukovanje mladih umetnika I dizajnera o savremenim svetskim trendovima u oblasti kulture I umetnosti

BNU 2012

Beogradska nedelja umetnosti okupiće više od 200 mladih umetnika

Druga Beogradska nedelja umetnosti ponudiće Beograđanima veoma raznovrstan program, u periodu od 1. do 8. jula. Osnovna zamisao ove manifestacije je edukacija i afirmacija mladih domaćih umetnika i dizajnera.
Svi zainteresovani će moći da se prijave za učešće u raznovrsnim radionicama do 25. juna putem formulara koji su dostupni na www.bnu.rs . Radionice su podeljene u dve celine pod nazivom „Umetnost na dohvat ruke“ i „Beogradska urbana umetnost“.

Koncept programa „Umetnost na dohvat ruke“ je osmišljen tako da omogući svakom učesniku da napravi jedinstveno umetničko delo. Sa tim ciljem će biti održane četiri radionice vezane za: umetnost slikanja na svili u Domu omladine, tkanje i dizajn nakita u prostorijama Akademije Del Lusso, kao i radionica svetla u pozorištu u JDP-u.
„Beogradska urbana umetnost“ će okupiti eksperte iz oblasti ulične umetnosti, koji će svoje znanje i iskustvo preneti polaznicima pet radionica. Tri radionice će biti vezane za ulični ples- elektrobuggy, kramp i hip-hop. Preostale dve će se baviti grafitima i street art-om.
Edukativni program će se održati u prostorijama Doma omladine Beograda, JDP-a i Accademia Del Lusso. Učešće će biti besplatno za sve polaznike.

Važan segment programa će činiti i modna revija „Young Walk“, koja za cilj ima afirmisanje mladih domaćih dizajnera i prikazivanje njihovog rada. Ona će se održati na Naxi Plaži ispred Ušće Shopping Centra, 1. jula od 20h, u saradnji sa modnom agencijom Fox, salonom Hairlovers i magazinom ELLE. Posle revije publiku na otvaranju očekuje koncert Infinity Quintet-a. Na istom mestu će glumačka grupa „Feniks“, 5. Jula u 20h, odigrati predstavu „Krađa, svađa, … itd.“ Urnebesna komedija o porodičnim odnosima će zasigurno nasmejati i oduševiti publiku.

U ovogodišnjem programu BNU-a, posebno se izdvaja Beogradska pijaca umetnosti koja će okupiti izlagače iz Novog Sada, Kragujevca, Subotice, Beograda i drugih gradova Srbije. Na Trgu Nikole Pašića, 7.jula od 12h, Beograđani će moći da pogledaju rad preko devedeset mladih umetnika, dizajnera i kreativaca koji stvaraju unikatan nakit, odeću, razne predmete za kuću i još mnogo toga.
Fotografije nastale u okviru prošlogodišnje radionice koju je vodio poznati modni fotograf Miša Obradović javnost će imati prilike da pogleda na izložbi koja će činiti deo vizuelnog programa Beogradske nedelje umetnosti na Naxi Plaži.

Poseban koncept će predstavljati i izložba za poneti pod nazivom „Volite li Beograd“, koja će biti prikazana u žurnalu koji posetioci mogu da ponesu sa sobom i na taj način u svakom trenutku budu u mogućnosti da uživaju u najlepšim fotografijama našeg glavnog grada. Od preko 100 fotografija glasovima publike odabrano je 7 fotografija koje će se naći u BNU žurnalu.

BNU se održava u saradnji sa Naxi Plažom, Domom omladine Beograda, Accademia Del Lusso, Modnom agencijom Fox, Salonom Hairlovers, Real Time Clipping-om, i drugim prijateljima manifestacije.