Kanjon Rosomače – Neotkriven lokalitet Stare planine

Rosomački lonci ili kanjon reke Rosomače je još jedna neobična i jedinstvena tvorevina prirode prilično impozantnog izgleda, ali kojoj se toliko malo pažnje posvećuje da se ne nalazi na mapi ni jedne turističke ture.

Za Rosomačke lonce ne možemo reći da su neotkriveni jer ih planinarska društva i entuzijasti koji vole da istražuju domaću prirodu redovno obilaze, ali ipak ako odlučite da obiđete ovu lokaciju moraćete sami da se snalazite.

Da su Rosomački lonci kanjon uklesan u neku planinu Zapadne Evrope, već davno bi se našli u brošurama najskupljih tura i gledali bismo ih sigurno samo kao deo seta nekog od visokobudžetnih filmova a produkcije. Kanjon reke Rosomače ili Rosomački lonci, nalaze se na Staroj planini i udaljeni su od Pirota 30 kilometara. Ova neobična kreacija prirode dobro je poznata meštanima i radoznalim planinarima, a iako je lepa i jedinstvena kod nas se za nju malo zna. Ture za obilazak skoro da i ne postoje, pa tako da i nema baš previše posetilaca. Iako ćete u obilazak ove prirodne dragocenosti morati da se zaputite sami u sopstvenoj organizaciji, mi ćemo vam je priližiti pa možda i ubediti da se uputite u novu avanturu ukoliko vas put nanese u ovaj kraj.

Zašto je lokalitet poseban
Najveća posebnost ovog lokaliteta istočne Srbije je u njenom neobičnom izgledu. Kanjon Rosomače se još zove i Rosomačko grlo kao i Rosomački lonci ili ždrelo, a sve zbog jedinstvene kreacije prirode. Radi se o slojevitim ivicama kanjona u kojima se nalazi više proširenja sa virovima koji svojim izgledom liče na kotolove ili lonce. Ove neobične stene okićene su zelenim rastinjem, što im daje neki poseban ton u njihovoj jedinstvenosti. Između ovako naslaganih strmina probija se moćna reka koja upotpunjuje doživljaj. Rosomačka reka koja je nastala od reke Visočnice, vijugavo gradi svoj tok između stepenasto naslaganog krečnjaka i daje prizor za koji niko i ne sumnja da se skriva u Srbiji. Slojevite stene kanjona od crvenog kamena nisu nešto što se često može videti. One se pružaju čitavom njegovom dužinom što lokalitetu i daje neobičan izgled. Pravi užitak je popeti se na vrh stena uz levu ivicu, što kako kažu iskusni nije teško, i doživeti odličan pogled na kanjon. Uz to možete stići i to pećine gde izvire reka koja je odlična za piće, a pećina je jednim delom i otvorena te možete zaviriti unutra i upotpuniti ovaj obilazak. Prolazak kroz kanjon je moguć, ali samo uz reku i preporučuje se onima koji su navikunuti na ovakve predele. Ovaj predeo je sav čaroban jer na samom početku stoji stara vodenica koja se potpuno uklapa u neobičan ambijent. Planinari i ostali entuzijasti koji su obišli kanjon kažu da do njega nije teško doći, ali da je najbolje ići tokom leta. Tako da ukoliko vam ovaj tekst sa fotografijama moćnog kanjona zagolica radoznalost pravo vreme je da sada planirate obilazak nobične lokacije. Oni koji su stigli do Rosomačkog grla upozoravaju na rečnu struju i klizav teren tokom zimskih meseci. Ipak, najbolji pogled na ovo čudo prirode je uz levu ivicu kanjona.

Kako doći do kanjona Rosomače?
Kao što smo već spomenuli ovaj lokalitet nije još otkriven u turističkom smislu te obilazak morate sami organizovati. Ukoliko ste bez kola prva stanica vam je Pirot, odatle možete autobusom do sela Dojkince, a od tog mesta se ide dva i po sata peške do sela Slavinje. Ko ide kolima može se parkirati negde kod Slavinja, a odatle peške. Od tog sela kreće put do kanjona, a do cilja će vas voditi sama reka. Iskusni kažu da teren nije zahtevan te da se sastoji od kamenih zaravni i niskog rastinja. Traje oko pola sata.

Šta još videti u blizini
Sela na planini u okolini kanjona su prema svedočenjima onih koji su prolazili tuda šarenolika, interesantna i vredna za obići. Pored toga u blizini se nalazi crkva iz XVI veka, koja nije uvek otključana i dobro bi bilo pronaći nekog od meštana ko može da vam pokaže njenu unutrašnjost. Iako je runirana i prilično propala nešto od unutrašnjosti i freskopisa je sačuvano te je vredi videti. Kad ste već tamo možete se upoznati i sa čarima Stare planine, jedne od naših najlepših planina, koja je potpuno i nepravedno zapostavljena u promociji i razvoju domaćeg turizma. Smeštaj možete naći upravo u tim malim selima u blizni kanjona i to po simboličnoj ceni od nekoliko stotina dinara. Još jedna čar je što svoja noćenja možete organizovati u kamenim kućama karakterističnim za to područje.