Srpska dolina kraljeva – Dolina jorgovana

“Lakše je zamisliti Mađarsku pustu bez čarde, nego srpsku planinu bez manastira”, zapisao je austrougarski putopisac Feliks Kanic. I zaista, koji god deo Srbije da posetite ili kroz koji god predeo da prođete, naići ćete na neki od mnogobrojnih manastira velikog kulturnog značaja

Predeo koji zauzima posebno mesto u istoriji Srbije je dolina reke Ibar. Od Kraljeva, preko Raške, do Novog Pazara, nalazi se mesto na kojem je rođena srpska država. I upravo zbog toga, i monumentalnih manastira koje su gradili srpski srednjovekovni kraljevi, i Srbija, pored Egipta i Francuske, ima svoju Dolinu kraljeva.

Dolina kraljeva – priča o njoj

O drevnosti ovog predela svedoči podatak da su “najmlađi” manastiri na njegovom tlu sagrađeni još u XIV veku (Crna Reka i Nova Pavlica), a tu se nalazi i najstariji spomenik crkvene arhitekture u Srbiji iz IX veka, i jedino preostalo crkveno zdanje prednemanjićke Srbije, crkva svetih Apostola Petra i Pavla. Ova crkva, poznata i pod nazivom Petrova crkva, zajedno sa manastirima Sopoćani i Ðurdevi stupovi, nalazi se od 1979. godine pod zaštitom UNESCO-a.

Sliku o neprocenjivom istorijskom značaju Doline kraljeva upotpunjuju manastiri Gradac, Končulić, Studenica (na listi svetske kulturne baštine UNESCO-a od 1986. godine) kao i manastir Žiča u kojem je krunisano sedam srpskih kraljeva i koji je bio prvo sedište Srpske arhiepiskopije.

Dolina jorgovana – ljubav kralja

Dolina reke Ibar, od Kraljeva do Raške, pored istorijskog značaja, pruža na uvid i svedočanstvo o ljubavi. Naime, srpski kralj Uroš I Nemanjić je, iz ljubavi prema svojoj budućoj ženi Jeleni Anžujskoj, pred njen dolazak na srpski dvor, naredio da se putem kojim će ona doći, zasade sve poznate vrste jorgovana ne bi li pripitomio surovi ambijent stenovite doline Ibra, a buduću srpsku kraljicu podsetio na rodnu Provansu.

Hiljade rascvetalih jorgovana ju je tada dočekalo, a dolina Ibra od Kraljeva do Raške, ovim ljubavnim zaveštanjem kralja Uroša I, nosi i naziv Dolina Jorgovana. U tu čast se u Kraljevu svake godine u maju održava manifestacija Dani jorgovana.